Цените на петрола и газа станаха толкова високи, защото световните

...
Цените на петрола и газа станаха толкова високи, защото световните
Коментари Харесай

Клаудио Дескалци, ENI: Цените на петрола са високи, защото световните лидери не бяха мъдри в оценката на енергийния пазар

Цените на петрола и газа станаха толкоз високи, тъй като международните водачи не бяха мъдри в оценката на обстановката на енергийния пазар, сподели Клаудио Дескалци, началник на ENI на енергиен конгрес в Дубай, предава „ Интерфакс “.

Той означи, че поради климатичната стратегия производителите на нефт и газ са почнали да се назовават ​​„ в случай че не нарушители, то съвсем нарушители “.

„ Голяма неточност е да се държиш коренно и да казваш, че са нужни единствено възобновими енергийни източници (ВЕИ), а другото би трябвало да изчезне. През последните 200 години бяха добавени всички нови енергийни източници – въглища, плюс нефт, плюс газ, плюс ВЕИ. Никога един източник не е замествал останалите. Глупаво е да се мисли по този начин. Ние би трябвало да използваме разнообразни технологии. Ако считаме, че имаме избор на технологии на идеологическа основа, това е полуда. Технологията не е вяра, това не е Бог ", сподели Дескалци.

Що се отнася до силата, би трябвало да разбирате защо говорите, аз приказвам за подготвеност. Всички приказват за сила, за COVID-19 и вършат огромни неточности и в този момент виждаме какво се случва ", сподели той.

Според шефа на Eni цените на газа се покачиха заради обстоятелството, че в промишлеността не се е вложило в последните 7 година, а по-късно се появи и „ съветският фактор “.

„ Световните водачи не бяха мъдри и не са реализираха баланс при оценката на енергийната обстановка “, сподели Дескалци.

Той също по този начин се затрудни да отговори от кое място Европа може да вземе газ, който да размени съветския, като означи, че за замяната на 160 милиарда кубически метра газ няма да бъде лесна задача.

В Европа свободните мощности за регазификация възлизат на 30 милиарда кубически метра, само че има въпрос - от кое място да вземем самия LNG, попита Дескалци. „ Никой не приказва, че е имало незадоволителни вложения в продължение на 7-8 години. Как може да се реши бизнес проблем за една нощ, който всъщност е дълготраен? “, продължи да задава въпроси той.

„ Европа е празна кутия във връзка с силата. В Съединени американски щати има добър пазар и има сила. А в Европа има добър пазар, само че няма сила и ние не мислихме за тактика, за енергийна сигурност “, сподели шефът на ENI.

Според него в този момент единствената опция за Европа да размени доставките на съветски газ е Африка.

„ Африка е единственият отговор за през днешния ден. Съединени американски щати – може би, само че те изнасят 120 милиарда кубически метра и тези размери към този момент са сложени. Може би могат да развият повече, не знам, само че това не е задоволително. Африка е добра опция “, добави Дескалци, като означи, че Южна Европа, по-специално Италия, получава газ от африкански страни като Египет, Алжир, Либия, Конго и Мозамбик.

Дескалци сподели също, че позицията на Русия за продажба на газ на Европа за рубли е единственото нещо, което сега предизвиква неустойчивост на газовия пазар.

„ Това е единственият проблем, който предизвиква неустойчивост, неустановеност и е повода цените на газа, макар мекото време, макар LNG и съществуването на съветски газ, да са доста високи - 7-8 пъти по-високи от преди година. Сега газът идва от Украйна (от Русия през Украйна) към Италия, само че почтено казано не знаем какво ще се случи в бъдеще “, сподели шефът на Eni.

„ Сега ни желаят да плащаме в рубли - валута, която нямаме, и това не е посочено в договорите. Договорът е написан в евро и това не може да се трансформира едностранно, би трябвало да се споразумеем за тези промени, само че е мъчно да се договорим, тъй като нямаме тази валута “, сподели той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР