Цените на петрола е малко вероятно да предизвикат драматичен и

...
Цените на петрола е малко вероятно да предизвикат драматичен и
Коментари Харесай

МАЕ: Малко вероятен е "суперцикъл" на петролните цени с оглед на наличните запаси и предлагане



Цените на петрола е малко евентуално да провокират трагичен и резистентен растеж макар процеса на имунизация против Covid-19, който се чака да покачат търсенето по-късно тази година, съобщи в сряда Международната организация за енергетика (МАЕ), оповестява Ройтерс.

" Рязкото повишаване на петрола до близо 70 $ за барел докара до спекулации за нов " суперцикъл " и задаващ се дефицит на петролни доставки. Нашите данни и разбор обаче допускат друго ", уточни МАЕ в своя постоянен месечен отчет.

" Като начало, складовите ресурси от нефт към момента наподобяват задоволително огромни спрямо историческите им равнища макар техния непрекъснат спад. В допълнение към тях, вследствие на лимитираните доставки от страна на формата " ОПЕК + " се натрупа голямо количество авариен индустриален потенциал “, отбелязва основаната в Париж енергийна организация.

Организацията на страните експортьорки на нефт и нейните съдружници, отпред с Русия, известна като групата " ОПЕК + ", значително резервира през този месец рестриктивните мерки си за произвеждане на нефт, което докара до мощно повишаване на черното злато и накара някои вложители да стартират да приказват за нов " суперцикъл " - огромно многогодишно повишаване на цените.



" Перспективата за по-силно търсене и продължаващото ограничение на производството на " ОПЕК + " допускат внезапен спад в складовете петролни ресурси през втората половина на годината ", означи МАЕ в своя нов отчет, само че добави: " Засега обаче в резервоарите и подземен има повече от задоволително нефт, с цел да се поддържа съответно предложение на международните петролни пазари ".

МАЕ считат, че световното ползване на нефт няма да доближи равнищата от преди коронавирусната пандемия до 2023 година

Агенцията чака световното търсене на недопечен нефт да се усили с 5,4 млн. барела дневно, достигайки 96,4 млн. барела дневно през 2021 година Ако търсенето дава отговор на упованията на МАЕ, то ще възвърне 60% от загубите, регистрирани от началото на пандемията през предходната година.

Световните доставки на нефт са се нараснали с 590 хиляди барела дневно, с цел да доближат 93,6 млн. барела на ден през януари, водени от нарастването на производството отвън страните от формата " ОПЕК + ". Агенцията чака страните отвън картела да усилят производството на нефт с 830 хиляди барела дневно през 2021 година спрямо миналата година.

Според IEA международните подразбиращи се акции се форсират от 1,56 милиона барела дневно през

Междувременно петролните фючърси поевтиняват в сряда за четвърта поредна сесия на търговия предвид на опасенията, че забавянето на имунизацията против Covid-19 в Европа може да отсрочи във времето предстоящото възобновяване на стопанските системи и на потреблението на нефт.



Фючърсите на петрола Брент с доставка през май се намаляват през европейска търговия в сряда с 0,4% към $68,15 за барел, отстъпвайки за следващ ден от ценовия връх на 8-и март към $71,38 (най-високо равнище от началото на януари 2020 г.).

Фючърсите на американския лек недопечен нефт WTI с доставка през април се намаляват с 0,3% към $64,60 за барел, като и те отстъпват по отношение на многогодишния връх на 8-и март към Щатски долар 67,98 за барел - най-високо ценово равнище от октомври 2018 година

По-рано през днешната търговия петролните фючърси означиха нерешителен напредък, откакто късно нощес Американският нефт институт регистрира понижаване на петролните складови ресурси в Съединени американски щати с 1 млн. барела през последната седмица до 12-и март при упованията за ново мощно покачване.

Оповестеният през днешния ден финален месечен отчет на МАЕ обаче ограничи това в началото повишаване на петрола, като вложителите още веднъж насочиха вниманието си към забавения ритъм на имунизация в Европа, откакто редица страни отпред с Германия, Франция и Италия стопираха краткотрайно имунизацията с имунизацията против Covid-19 на AstraZeneca.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР