Цените на какаовите зърна скочиха до най-високото си ниво от

...
Цените на какаовите зърна скочиха до най-високото си ниво от
Коментари Харесай

Какаото в света поскъпва драстично - и тегли нагоре цените на шоколада

Цените на какаовите зърна скочиха до най-високото си равнище от повече от десетилетие - което може да докара до внезапно повишаване на шоколада по света, предизвестяват специалисти. За това написа Bloomberg, базирайки се на данни от интернационалните стокови тържища.

Например в края на предходната седмица цената на фючърсите за какао на борсата в Ню Йорк надвиши 3500 $ за звук, като за финален път това ценово равнище се следи при започване на 2011 година. Производителите чакат цената на главната съставна част на шоколада да остане висока до 2024 година.

Основната причина за повишаването е намаляването на производството в Западна Африка, където се отглеждат и добиват две трети от какаовите зърна в света.

Част от реколтата е унищожена вследствие на заболявания и проливни дъждове, а и преработката също понижава, споделя Фуад Мохамед Абубакар, началник на Ghana Cocoa Marketing Company. По думите му това значи, че заводите не получават задоволително артикул.
 Рекордни доставки от Европейски Съюз за Русия на шоколад и бонбони през 2022 година
Рекордни доставки от Европейски Съюз за Русия на един тип храни през 2022 година

Като цяло обаче, износът за Русия е намалял

Най-големият производител на какао в света Кот д`Ивоар , се чака в този момент да има 20% по-ниска годишна продукция от предходната година. А реколтата на Гана - вторият по величина производител на какао в света - се чака да падне под историческите междинни равнища.

В тази връзка водещи производители на шоколад в света, като Lindt и Hershey предизвестиха , че не изключват спомагателни нараствания на цените - макар че цените на шоколада неотдавна към този момент се повишаваха.

Анализаторът на какаото в Rabobank (Лондон) Пол Джоулс отбелязва, че " фирмите минават към по-малки шоколадови блокчета, и то с по-висока цена ".

А финансовият шеф на Lindt, Мартин Хъг прибавя, че множеството играчи на пазара (производители и търговци на шоколад) ще усетят резултата от доста внезапното нарастване на цената на какаото едвам от втората половина на 2023 година и тогава те също ще бъдат принудени да усилят цените " на едро " на шоколада и шоколадовите произведения.
 Шоколади за $3,85 милиарда продаде производителят на Lindt
Шоколади за $3,85 милиарда продаде производителят на Lindt

Приходите порастват с 6,8% през 2016-а
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР