Цените на имотите във Великобритания отчитат най-силния си ръст от

...
Цените на имотите във Великобритания отчитат най-силния си ръст от
Коментари Харесай

Цените на имотите във Великобритания с най-силен ръст от 2004 г. насам

Цените на парцелите във Англия регистрират най-силния си растеж от 2004 година насам, демонстрират данните от ипотечния заемодател Nationwide, представени от Ройтерс.

Жилищата на Острова са поскъпнали приблизително с 1.1% през март, оповестява Nationwide.

Спрямо същия месец на предходната година растежът на цените е с 14.3%. Средната прогноза на икономистите беше за нарастване от 13.5 на 100.

Цените на парцелите във Англия се покачват за осми следващ месец и към този момент са с 21% над равнищата отпреди пандемията.

Някои анализатори предвидиха изстудяване на жилищния пазар, предвид на високата инфлация и нарастването на лихвените проценти, само че към този момент няма индикации за евентуално закъснение на растежа.

„ Пазарът на жилища резервира изненадваща инерция, имайки поради възходящия напън върху бюджетите на семействата и устойчивото покачване на лихвите по ипотечните заеми “, споделя основният икономист на Nationwide Робърт Гарднър.

Пандемията от COVID-19 и поредните локдауни, които "замразиха " покупко-продажбите с парцели за известно време, разрешиха на купувачите на жилища да икономисват депозити. Силният пазар на труда също спомогна за поддръжката на пазара, споделят още специалистите на Nationwide.

Те пресмятат, че британците са натрупали 190 милиарда паунда в спомагателни депозити, спрямо равнищата отпреди COVID-19, макар че това главно са по-възрастните и по-богатите семейства.

Продължаващата „ конкуренция за пространство “, при която притежателите на жилища се стремят да се реалокират в по-големи къщи, отваря празнота сред цената на обособените класове парцели, което затруднява прехода. Разликата в цената сред дребните и огромните жилища в този момент е рекордно висока.

Ако Английската централна банка увеличи още лихвите - след трите следващи покачвания досега, и това се отрази на лихвите по ипотеките, жилищният пазар на Острова може да стартира да изпитва известни усложнения, предизвестяват от Nationwide.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР