Цените на имотите в София отчетоха спад от 2.5% през

...
Цените на имотите в София отчетоха спад от 2.5% през
Коментари Харесай

Спука ли се балонът? Цените на имотите в София тръгнаха надолу

Цените на парцелите в София регистрираха спад от 2.5% през четвъртото тримесечие на 2022 година спрямо третото, демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ). Това е първият тримесечен спад от повече от година. Но от сектора считат, че картината е моментна и не можем да приказваме за трайно понижение в цените на жилищата в столицата.

2021 и 2022 година бяха едни от най-бурните за жилищния пазар в цялата страна. Цените не спираха да порастват, а хората не се плашеха и не спираха да купуват. Това нездравословно положение за пазара  – свръхтърсене и „ битка за парцел “ – прати цените на жилищата в София до рекордни равнища, конкурирайки се даже с богатите страни на Запад.

Всичко това обаче беше до последното тримесечие на 2022 година, когато от имотните организациите към този момент започнаха да приказват за оттегляне на огромна част от хората от пазара и последователно утешение на обстановката. Доказателство е и днешната статистика на Национален статистически институт.
Спадове на растежите...
...това можем да чакаме през цялата 2023 година, счита Добромир Ганев, ръководител на Национално съдружие „ Недвижими парцели “ (НСНИ). По думите му пазарът се намира в преход и тези спадове са незначителни, отчасти поради базата за съпоставяне, която е рекордните равнища от 2022 година

Не би трябвало да забравяме, че 2021 и 2022 година бяха рекордни за пазара. В последния месец сме в предизборна акция и чуваме апокалиптични прогнози, а стопанската система не е в толкоз неприятно положение. Инфлацията също сякаш стартира да намалява стойностите си. Вече го няма този интерес от 2021 и 2022 година, когато безусловно се правеха търгове за парцели и за едно жилище се бореха по двама – трима души “, сподели той пред Economic.bg.
Моментна картина
Според изпълнителния шеф на Bulgarian Properties Полина Стойкова картната е моментна и не можем да отчетем нищо значимо от нея.

Да, растежите се забавиха. Но по-сериозно ще усетим забавянето през второто полугодие на тази година – с към 10% на година база “, разяснява тя.

Стойкова е безапелационна, че тук не става въпрос за " балон " на пазара, каквото е и мнението на всички представители на този бизнес. „ Всичко пристигна от инфлацията. Ако я махнем нея от растежа на цените, то той ще бъде действително в границите на сред 6 и 8%. Проценти, които сме ги виждали и предходни години. Пазарът си върви с добър темп – има търсене, ниски равнища на безработица. Всичко, което успокоява пазара, е налице, само че просто инфлацията… “, изяснява Стойкова.

По данни на организацията, която тя ръководи, през четвъртото тримесечие на 2022 година е регистриран даже растеж в цените от 5.7% на месечна база. А разминаването с данните от статистическия институт, съгласно нея, се дължи на представителната извадка и методологията на осъществяване на изследването.

Но признава, че последните месеци на 2022 година в действителност е имало огромно утешение на пазара и оттегляне на доста клиенти от пазара.
Затишие на пазара
За тишина на пазара от септември насам приказва и съоснователят на Primo + Георги Янков.

Докато едната част от пазара си чака другите процеси (увеличение на лихвите), другата си върви доста интензивно. За образец мога да дам 2008 – 2009 година, когато в най-голямото дъно на пазара всички споделяха, че той е заледен – имаше в София 17 – 18 хиляди покупко-продажби “, споделя той.

Янков прави съпоставяне и с пиковите равнища на покупко-продажби от 2022 година, когато са се правели по над 34 хиляди и стига до извода, че в действителност жилищният пазар в никакъв случай не „ замръзва изцяло “, даже на пръв взор това да е по този начин.

Краткосрочната му прогноза за пазара е, че ще продължи това утешение и мъртвило, на което станахме очевидци през есента на 2022 година

Спиране на еуфорията и минаваме на пазара на мотивацията. Купуват хората, които действително имат причина за покупка, а не тъй като всички към тях са си купили парцел “.
Големите градове
От статистиката на Национален статистически институт за последното тримесечие на 2022 година се вижда, че цените на жилищата в страната са се нараснали с 0.4% по отношение на предходното тримесечие и с 13.4% по отношение на същото тримесечие на 2021 година Спрямо предходното тримесечие най-голямо нарастване е записано в Стара Загора (+7.4%), следван от Бургас и Варна – надлежно с (+4.7%) и (+2.1%).

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР