Цените на хранителните продукти са основен двигател на инфлацията от

...
Цените на хранителните продукти са основен двигател на инфлацията от
Коментари Харесай

Инфлацията достига 2.1% през 2017 г.

Цените на питателните артикули са главен мотор на инфлацията от началото на 2017 година, като междинното им покачване за интервала януари - декември доближава 3.8%.

[Pixabay] Още по тематиката
Страните от договорката ОПЕК+ нямат концепция по какъв начин да излязат от нея

Прогнозите са петролът да остане в границите на 40-70 $ за барел
8 яну 2018
Пазарите на първични материали са в най-дългата си печеливша серия в историята

Индексът Bloomberg Commodity, който следи представянето на 22 артикули, регистрира 14 следващи сесии на зелено
6 яну 2018
Икономиката през 2018 година: още растеж от ползване и вложения

Прогнозите са за нарастване на Брутният вътрешен продукт сред 3.7% и 4.4%, а главното предизвикателство ще бъде пазарът на труда
2 яну 2018
Лихвите по заемите не престават да падат постепенно

Доходността по депозитите остава четвърти месец без смяна - съвсем нула
28 ное 2017 След съвсем три години с дефлация равнището на цените в България излезе на позитивна територия през януари 2017 година, а до декември средногодишната инфлация се покачва до 2.1%. Това демонстрират последните данни на Националния статистически институт (НСИ). Поскъпване за цяла календарна година последно беше регистрирано през 2013 година, само че тогава то беше едвам 0.9%.

Факторите за повишаването са няколко, само че с максимален принос са интернационалните цени на храните. Допълнителен фактор през първото полугодие бяха горивата, след което отстъпиха мястото си на природния газ. През декември темпът на инфлацията леко се забавя - от 3% предходния месец до 2.8% по отношение на година по-рано. На месечна база също има растеж, само че непретенциозен - 0.4%. Според последната прогноза на Европейска комисия 2018 година също ще е с инфлация, а мотори на повишаването ще са мощно вътрешно търсене, по-високи административни цени на комунални услуги, храни и горива.

Храни, горива и природен газ

Цените на питателните артикули са главен мотор на инфлацията от началото на предходната година, като за интервала януари - декември междинното им покачване доближава 3.8%. Причините са външни - повишаването идва от интернационалните пазари, като по този начин се отразява освен на България, само че и на инфлацията в целия Европейски съюз. Най-значително нарастване се следи при зеленчуците, маслото, където цената се подвигна поради дефицит на предлагането, на млечни и месни артикули.

Международните цени на горивата също оказаха въздействие върху инфлацията по света. В България течните горива за битови потребности се покачват със 7.5% през 2017 година, а тези за персонални транспортни средства - с 8.6%. Повишението им се отразява освен директно на потребителите, само че и е фактор за покачването на цените в хранително-вкусовата индустрия като подвига транспортните разноски. Първоначалната причина за повишаването на петрола беше решението на ОПЕК от ноември 2016 година да лимитират предлаганото количество на интернационалните пазари.

През второто полугодие обаче темпът на напредък на горивата се забави, а мястото зае природният газ, който пък от своя страна увеличи цената на топлоенергия. Така газообразните горива, в която категория влиза газът, нарастват с 9.9% през 2017 година, а топлоенергията - с 10.7%. Инфлацията в тази група е резултат от административното покачване на цената на природния газ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР