Цените на храните упорито остават високи, тъй като руската инвазия

...
Цените на храните упорито остават високи, тъй като руската инвазия
Коментари Харесай

ООН: Глобалната продоволствена криза се дължи на скока на цените

Цените на храните настойчиво остават високи, защото съветската инвазия в Украйна продължава, изостряйки съществуващия напън, създаван от проблемите по веригата за доставки и изменението на климата, оповестява Си Ен Би Си, представен от Българска телеграфна агенция.

Войната " наля доста гориво във към този момент пламнал огън ", сподели Ариф Хюсейн, основен икономист в Световната стратегия за храните на Организация на обединените нации. Украйна е главен производител на първични материали като пшеница, царевица и слънчогледово олио. Въпреки че износът в международен мащаб е стеснен заради нашествието на Русия, Хюсейн показа, че световната хранителна рецесия не се дължи на неналичието на храна, а на скока на цените. " Тази рецесия е обвързвана с достъпността, което значи, че има налична храна, само че цената й е висока ", съобщи той в " Capital Connection " на Си Ен Би Си. 

По данни на Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (ФАО) международните цени на храните през юли са били с 13% по-високи от преди година. И е допустимо да продължат да порастват. В най-лошия си сюжет Организация на обединените нации пресмята, че може да скочат с още 8,5% до 2027 г. 

За това способстват и цените на торовете, които също се повишават, като по този начин разноските се трансферират върху потребителите. Цените скочиха, откакто Русия, която дава отговор за към 14% от международния експорт на торове, ограничи износа. Това от своя страна понижи добивите. 

В комбиниране с високите цени на силата и спиранията на веригата за доставки, всичко това ще повлияе на способността на Световната банка да отговори на увеличението на производството на храни през идващите две години, разяснява Мари Пангесту, ръководещ шеф на политиката за развиване и партньорствата в Световната банка. Цялата тази неустановеност може да задържи цените високи след 2024 година, сподели тя. 

Въпреки че Хюсейн твърди, че актуалната рецесия произтича най-много от проблеми с високите цени и достъпността, той сигнализира за опцията тя да се трансформира в рецесия с наличността на храни, в случай че проблемите с торовете не бъдат позволени. 

Организация на обединените нации пресмята, че броят на хората в " изключителни обстановки на апетит ", които е на една крачка от цялостен апетит, е скочил от 135 милиона през 2019 година на 345 милиона, заяви Хюсейн. Екстремното време и изменението на климата също утежняват изискванията, допринасящи за световната продоволствена неустановеност. Китай, най-големият производител на пшеница в света, претърпя голям брой разстройства във времето - от неочаквани наводнения до тежки суши. 

По-рано този месец страната разгласи първата си изключителна обстановка заради суша, защото централните и южните провинции страдаха от седмици на рискови горещини, като температурите в десетки градове надвишаваха 40 градуса по Целзий. Горещата вълна попречи на производството на култури и заплаши добитъка. 

" Производството на ориз сигурно е доста уязвимо към измененията в метеорологичните температури ", сподели Бруно Караско, общоприет шеф на отдела за стабилно развиване и изменението на климата в Азиатската банка за развиване. Той означи, че когато погледнем общото предложение на създаваните храни в Азиатско-Тихоокеанския район, почти 60% от тях се отглеждат с дъждовна вода, а не с напояване. " Много сме загрижени поради цялостните метеорологични феномени, които видяхме и наблюдавахме през годината ", заключи Караско. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР