Цените на газовите фючърси в Европа продължават да достигат рекордни

...
Цените на газовите фючърси в Европа продължават да достигат рекордни
Коментари Харесай

Газът в Европа с безпрецедентно поскъпване от над 50%

Цените на газовите фючърси в Европа не престават да доближават рекордни стойности, като се покачиха с повече от 50% до над 3300 $ за 1000 кубични метра. Цената на фючърсите на най-ликвидния хъб TTF при откриването на търговията беше 2366,8 $ за 1000 кубически метра и сподели устойчиво нарастване в първите минути, съобщи Нова.

През последните дни цените на природния газ в Европа бяха мощно променливи. Те набъбнаха, откакто на 21 февруари съветският президент Владимир Путин подписа укази за признание суверенитета на Донецката и Луганската национални републики, а на 24 февруари Русия стартира офанзивата против Украйна.

Но осезаемото нарастване на цените на газа в Европа стартира още напролет на предходната година, когато междинната спот цена на хъба TTF се движеше сред 250 и 300 $ за 1000 кубически метра. Историческият най-много от 2 411 $ беше доближат на 4 март.

Експертите изясняват това покачване на цените с няколко фактора: огромното търсене на полутечен природен газ в Азия, лимитираното предложение от страна на главните снабдители и ниските равнища на претовареност на европейските подземни складове след дългата студена зима и горещото лято през 2021 година Такива трайно високи цени не е имало в историята на европейските газови хъбове от 1996 година насам.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР