Цените на европейския суров петрол Брент, американския лек суров петрол

...
Цените на европейския суров петрол Брент, американския лек суров петрол
Коментари Харесай

Ще паднат ли цените на горивата на бензиностанциите

Цените на европейския недопечен нефт Брент, американския лек недопечен нефт и междинната цена на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) са три от най-важните индикатори, употребявани от търговците като насочна точка за установяване на цените на горивата.
 
През март цените на главните сортове черно злато навсякъде скочиха до върхове, недостигани от 2008 година, вследствие на почналата война сред Русия и Украйна. Експертите тогава се притесняваха, че при възможна липса на съветски петролни доставки, това би означавало незадоволителни количества за международните пазари, което тласна цените нагоре. През юни те доближиха над 120 $ за барел, до момента в който държавни управления и компании ограничиха покупките си на съветски нефт.
 
Малко преди началото на съветската инвазия, към средата на февруари, цената на нефт барел вид Урал, референтен за Русия, означи цена от над 100 $ за първи път от 2014 година, осведоми тогава ТАСС, напомня Българска телеграфна агенция. Така разликата сред цената на съветския Урал и сорта Брент бе по-малка от 5 $ в интерес на референтния за Европа вид.
 
След съветската инвазия на 24 февруари обаче тази разлика се усили, като единствено месец по-късно към този момент Урал струваше с към 30 $ по-малко за барел от Брента. Разлика сред двата сорта записва исторически най-много на 19 април, когато възлизаше на 37,47 $ за барел, след което се стабилизира на към 35 $ за барел. Към средата на август сортът Брент бе по-скъп от Урал с към 25 $ за барел, като се задържа на това равнище и до момента.
 
През летните месеци цените на петрола като цяло поеха надолу, отразявайки пазарната неустановеност поради задаващата се световна криза. През септември разпродажбите на финансовите пазари оказаха въздействие на цените на фючърсите на петрола, тласкайки ги до най-ниските им равнища от началото на годината. Спадът бе провокиран от възходящите опасения по отношение на забавянето на световния стопански напредък и търсенето на сила, защото централните банки на огромните стопански системи покачиха лихвените си проценти в опит да овладеят високата инфлация, изясняват специалистите от ОПЕК в своя октомврийски отчет за положението на международния петролен пазар.
 
Притесненията по отношение на икономическите вероятности и вероятностите пред търсенето изместиха опасенията за липса на петролни доставки. Стойността на щатския $ се увеличи до най-много от повече от две десетилетия, оказвайки спомагателен напън върху цените на стоките, търгувани в щатски долари, в това число петрола. През септември показателят на щатския $ по отношение на останалите съществени международни валути се увеличи до 114,106, най-високото му равнище от май 2002 година, трансформирайки стоките, оценени в долари, по-скъпи за вложителите, притежаващи други валути.
 
 Българска телеграфна агенция Българска телеграфна агенция
През септември фактор за по-ниските петролни цени бяха и възобновените ограничения за ограничение на пандемията от ковид в Китай, включващи ограничавания в мегаполиса Чънду. Влияние оказваше и пониженото търсене на бензин в Съединени американски щати, както и по-високите американски търговски ресурси от недопечен нефт.
 
Въпреки това спадът на цените на петрола бе стеснен от упованията за прекосяването от газ към дизелово гориво през идния зимен сезон на фона на скока в цените на синьото гориво и незадоволителните му количества, изключително в Европа.

Задава ли се рецесия за дизелово гориво

През септември междинната цена на съветския нефт спадна с 8,7 на 100 по отношение на август до 68,65 $ за барел, съгласно съветското финансово министерство, представено от Ройтерс. В същото време междинната цена на американския лек недопечен нефт с доставка през следащия месец понижа до 84,26 $ за барел, а на Брент, търгуван на лондонската междуконтинентална борса ICE, и със същия период за доставка - до 89,76 $ за барел, съгласно данни на Агенцията за енергийна информация (EIA) на Съединени американски щати, представени от немската лоби група " en2x - Асоциацията на горивата и силата " (en2x – the Association of Fuels and Energy).
 
Цените на горивата
 
Като цяло цените на горивата и в България, и по света следват посоката на котировките на суровия нефт. Това обаче не е тъкмо по този начин през последните седмици, защото европейските ресурси от дизелово гориво са на привършване, което прави пазара уязвим към ценова неустойчивост, заяви английската анализаторска компания, профилирана в петролния отрасъл, " Аргъс " (Argus). В резултат на това цените на дизеловото гориво нарастват с по-силен ритъм от тези на бензина.
 
 Българска телеграфна агенция Българска телеграфна агенция
Запасите от газьол, които се намират в центъра за пречистване и предпазване Амстердам-Ротердам-Антверпен спаднаха с 10 на 100 единствено за една седмица при започване на октомври. Общите нидерландски дизелови ресурси, през първите седем месеца на годината по отношение на същия интервал на 2019 година, са намалели с 43 на 100.

През юли немските дизелови ресурси бяха с 10 на 100 по-малко  в съпоставяне на същия месец година по-рано, както и със 7 на 100 по-малко, в сравнение с през юли 2019 година
 
Отново през юли 2022 година запасите на Англия са били надолу с 12 на 100 на годишна база и с 30 на 100 по отношение на същия месец на 2019 година
 
Общите ресурси на петролни артикули в 14 от страните членки на Европейски Съюз, както и във Англия и Норвегия, включени в европейската платформа за петролни данни " Юройлсток " (Euroilstock), означиха спад с 11 на 100 през септември на годишна основа, а по отношение на септември 2019 година - понижение с 13 на 100. Тези числа включват и ресурси от керосин, само че отразяват най-вече дизеловото гориво и газьола, защото те са главните съхранявани горива.

Ще има ли нарастване на цените на горивата през зимата

Намалените дизелови ресурси се явяват съществена причина за високите и нестабилни цени на дизела. Всички разтърсвания, които доведоха до освобождение на европейски запаси до момента, евентуално бледнеят пред идните тази зима, когато Европа би трябвало да спре вноса на съветски нефт. Колкото повече запаси се употребяват в това време, толкоз по-малко количества ще останат за стабилизиране на пазарите по-късно, предизвестяват специалистите от " Аргъс ".
 
Бензинът по бензиностанциите в България е поевтинял с 16 стотинки за литър (-5,13 процента) за интервала 10 септември – 10 октомври. Това демонстрират данни на платформата " Фюело " (Fuelo). Ако на 10 септември бензин A95 се е продавал за 3,12 лв. за литър, то на 10 октомври, междинната му цена към този момент е била 2,96 лв. за литър.
 
 Българска телеграфна агенция Българска телеграфна агенция
Средната стойност на дизела за същия интервал се е намалила с 10 стотинки за литър (-2,98 на сто), само че за разлика от бензина, с наклонност за повишаване. На 10 септември литър от този тип гориво се е търгувал за 3,36 лв., до момента в който месец по-късно цената му е била приблизително 3,26 лв. за литър.
 
Средната цена на бензина в България за седмицата приключваща на 9 октомври е била 2,97 лв. за литър, като в съпоставяне със седмицата приключваща на 11 септември, когато е достигала 3,13 лв., e по-ниска с 5,1 на 100. За същия интервал дизела по родните бензиностанции е поевтинял с 3,6 на 100 от 3,37 лв. до 3,25 лв..
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР