Цените на енергията в Европа скочиха след като Русия затвориза

...
Цените на енергията в Европа скочиха след като Русия затвориза
Коментари Харесай

Ценовият скок на газа отново изправи Европа на нокти

Цените на силата в Европа скочиха откакто Русия затвориза неустановен период най-големия си водопровод за природен газ за Стария континент и по този метод задълбочи рецесията в района, която може да тласне огромните стопанства в криза и да докара до режим на електропотреблението. 

Базовите газови фючърсни договори покачиха с 35% пазарната си оценка - най-значимо за последните съвсем шест месеца, като паралелно с тях се усили и цената на електрическата енергия. Орязването на доставките разклати пазарите, порази борсовите показатели и смъкна еврото под 99 доларови цента - най-ниската стойност от 2002-а насам.

Както " Банкеръ " към този момент осведоми, съветският държавен монополист " Газпром " реши в последната минута в късните вечерни часове на 2 септември да не вкарва в деяние изключения за извънпланова триднедна поддръжка газопровод " Северен поток 1 ". Той трябваше да проработи още веднъж на 3 септември, само че компанията се оправда с приключване на гориво в газовата турбина, която напомпва суровината в тръбата.

Нидерландските едномесечни фючърсни договори - базовият европейски газов показател - са скочили с 31% до 281 евро за мегаватчас в 10.37 ч. в Амстердам на 5 септември, а в обедните часове котировките са паднали до малко под 266 евро за мегаватчас. Тези договори изгубиха 37% от пазарната си оценка през предходната седмица. Еквивалентните контракти на Англия пък нарастнаха с 36%, а базовият едногодишен немски енергиен показател скочи с 33% - до 675 евро за мегаватчас.

Европейските политици, които се приготвят от седмици за цялостното прекъсване на съветските енергийни доставки, към този момент вкарват изключителни ограничения. Такива оповестиха през уикенда Германия, Швеция и Финландия. Енергийните министри на Европа пък ще дискутират радикални решения за ограничение на цените на силата на изключителното си заседание на 9 септември, в това число таван на газовите котировки и възбрана на търговията на енергийни производни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР