Цените на електроенергията в Европа скочиха до нови рекорди, тъй

...
Цените на електроенергията в Европа скочиха до нови рекорди, тъй
Коментари Харесай

Цените на електроенергията в Европа растат със задълбочаването на енергийната криза

Цените на електрическата енергия в Европа скочиха до нови върхове, защото цените на природния газ продължиха да порастват, задълбочавайки енергийната рецесия, която заплашва да потопи района в криза, написа Блумбърг в резюме по тематиката.

Тарифите за електрическа енергия в Германия по дълготрайните контракти за доставка за идната година се повишиха до 475 евро (485 долара) за мегаватчас на Европейската енергийна борса (EEX). Това е съвсем шест пъти повече от същия интервал на предходната година, като цената се удвои единствено през последните два месеца.

Пазарът се диктува от опасения по отношение на това дали след лимитираните доставки на газ, Европа ще може да генерират задоволително електрическа енергия през идващата зима.

Докато горещите талази и сушата на континента натоварват електропреносната мрежа в кратковременен проект, нуклеарният потенциал на Франция е извънредно невисок, което лимитира опцията за експорт на електрическа енергия на страната през идващите месеци.

Нарастващите цени на силата се отразяват върху сметките на семействата и разноските за произвеждане на необятна газа артикули - от хранителни артикули до произвеждане на стъкло. Поскъпващата сила води до инфлация в цяла Европа, тласкайки потребителските цени до двуцифрени равнища.

Във Англия таванът на цената на силата за семействата се чака съвсем да се удвои при започване на октомври на фона на скок на цената й на едро. През август цената на едро на силата на Острова се усили към седем пъти в съпоставяне със същия месец година по-рано до 591 бр. лири (713 долара) за мегаватчас.

Европейските държавни управления обмислят ограничения за облекчение на въздействието, което растящите енергийни разноски оказват върху стопанските системи им.

Във Франция държавното управление възнамерява да национализира напълно енергийната корпорация Е Де Еф (EDF). Компанията, изпаднала във финансово усложнение, в този момент се бори да поддържа действието на френските атомни електроцентрали поради огромните жеги и сушата, които не разрешават на производителя на електричество да охлажда реакторите, без да засегне флората и фауната в реките.

Няма признаци за скорошно понижаване на темпа на цените, настояват анализатори от датската компания за енергийни услуги " Енерги Денмарк " (Energi Danmark), съгласно които покачването на цената на силата ще продължи и през тази седмица.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР