Цената на златото, тласната нагоре заради все по-големите опасения за

...
Цената на златото, тласната нагоре заради все по-големите опасения за
Коментари Харесай

Цената на златото скочи над 2 000 долара за тройунция

Цената на златото, тласната нагоре поради все по-големите опасения за банковия бранш след придобиването на " Креди сюис " (Credit Suisse) от Ю Би Ес (UBS), е надвиши през днешния ден символичния предел от 2000 $ за унция, съобщи Франс прес.

След като през днешния ден акциите на огромните европейски банки се сринаха на борсата поради придобиването на " Креди сюис ", вложителите, опасявайки се от верижна реакция, са се насочили към златото, което е обичайно леговище.

След банкрута на американската банки " Силикон вели банк " (Silicon Valley Bank) преди 10 дни цената на златото на финансовия пазар е скочила с близо 9 на 100.

Златото е мина прага от 2000 $ единствено два пъти в последните години - през август 2020 година в разгара на пандемията от Covid-19, когато е достигнало исторически връх от 2075,47 $ и през март 2022 година през първите седмици на нашествието на Украйна в Русия.

Златото е " доста привлекателно в интервал, в който притежателите на големи сметки във банкрутирали банки се питат какъв брой от средствата си биха могли да възстановят ". Това разяснява Рупърт Роулинг, анализатор за платформата за търговия с благородни метали " Кинезис мъни " (Kinesis Money).

Освен това вложителите се питат дали централните банки, които покачват лихвите си от доста месеци, с цел да се борят против инфлацията, няма да са принудени да понижат оборотите поради проблемите, които основават на банковия сектор

При сходен случай по-ниски съществени лихви на към момента мощна инфлация към момента биха могли да са от изгода на златото

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР