Цената на замърсителите в Европейския съюз може да скочи до

...
Цената на замърсителите в Европейския съюз може да скочи до
Коментари Харесай

Въглеродните емисии поскъпват с над 50% до 2030-а

Цената на замърсителите в Европейския съюз може да скочи до 85 евро за звук до края на десетилетието в хода на стягането на пазара на разрешителни за въглеродни излъчвания на блока и вследствие на засиления напън за преход към чиста сила.

Това е посочено в разбор на Европейската комисия, който следва да бъде разискван преди 14 юли, когато се чака да бъде оповестена най-мащабната промяна на Емисионната комерсиална система (ЕТС) на общността. 

Котировките на въглеродните фючърсни контракти в района към този момент са поскъпнали двойно в границите на две години и са надхвърлили 55 щ. $ за звук в очакване промените да съобразят пазара с по-стриктните климатични целеви индикатори през 2030-а и по този метод да лимитират предлагането на разрешителни.

Новата ценова прогноза на Брюксел е по-ниска от предвижданията на болшинството анализатори на сектора. Някои хеджингови фондове чакат скок на котировките на въглеродните излъчвания до 100 $ за звук още до края на тази година. А специалисти на организация " Блумбърг " предвиждат 108 $ за звук до 2030-а. По сметки на основният пълководец на природосъобразни вложения на " БНП Париба " - Марк Люис, с цел да може Европейски Съюз да реализира нулеви излъчвания до 2050-а, цената на разрешителните за обособяване на въглероден двуокис би трябвало да скочи до 90 евро за звук до 2030-а. В момента тя е малко под 56 $ за звук.  

Европейска комисия би трябвало да огласи най-голямата до момента промяна на ЕТС на 14 юли.

Тя ще е част от по-голям пакет от закони, които би трябвало да приготвят стопанската система на общността да отговори на по-стриктните емисионни индикатори, контрактувани в Европейската зелена договорка. В него ще бъдат включени и ограничения за отбрана на обществено слабите семейства от разноските за зеления преход и за запазване на конкурентната мощност на промишлеността.

Брюксел планира да включи и морския превоз в своя пазар на въглеродни излъчвания и да сътвори присъединени търговски стратегии за постройките и за наземния превоз. Заместник ръководителят на Европейска комисия - Франс Тимерманс, който дава отговор за климата, сподели, че част от приходите, генерирани от новата система, могат да отидат в специфичен фонд, средствата от който националните държавни управления да употребяват в поддръжка на по-бедните жители. 

Реформата на европейската система за търговия на въглеродни излъчвания би трябвало да бъде утвърдена от страните членки и от Европейския парламент, с цел да се трансформира в закон. Този развой, в границите на който обособени страни или европейски законодатели могат да оферират ремонти на проекта, ще отнеме към две години. 

Особен интерес съставлява включването на постройките в новата ЕТС, което, съгласно плана на Брюксел, би трябвало да стартира след 2025-а. 

По оценка на Международната енергийна организация постройките имат 36% дял от международното ползване на сила и 39% от обвързваните с това въглеродни излъчвания - сериозен принос за измененията на климата.

Инвестициите за покачване на енергийната им успеваемост обаче са намалели с към 15% през предходната година поради разпространяването на пандемията от COVID-19, регистрира организацията. Поради което са нужни зелени стандарти за новите градежи с следващо обгръщане и на съществуващите. 

През идните години милиони жилищни и офис-постройки по света ще би трябвало да бъдат актуализирани. 

Например, във Англия 80% от двата милиона търговски здания и 29 млн. жилищни кооперации ще имат потребност от замяна на прозорци, на изолации и на отоплителни и водоснабдителни системи, с цел да отговорят на изистванията за нулеви излъчвания на Острова. 

В оповестената наскоро инфраструктурна стратегия на президента Джо Байдън за Съединени американски щати в размер на 2.25 трлн. щ. $, 213 милиарда $ са за " създаване, консервиране и осъвременяване на над два милиона жилищни обекта съгласно условията за запазване на естествената среда ". 

Европейски Съюз пък разгласява през октомври 2020-а нова тактика за реставрация, целяща да сътвори стандарти и инструкции за възобновяване на 35 млн. здания в общността до 2030-а. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР