Цената на въглеродните кредити в ЕС достигна нов рекорд на

...
Коментари Харесай

Цената на въглеродните емисии достигна нов рекорд

Цената на въглеродните заеми в Европейски Съюз доближи нов връх на фона на упованията за по-стриктни екологични регулации. В понеделник цените надскочиха 61 евро по време на търговията в границите на деня, което е двойно на равнищата от предходната година, преди да се върнат назад до 60.60 евро, написа Financial Times.

В Европейски Съюз въглеродната търговия се прави в заеми, които дават на притежателя позволение да изпуска 1 звук въглероден диоксид. По-големите производители, в това число множеството въглищни електроцентрали, са задължени да закупят задоволително заеми, с цел да покрият излъчванията си.
Нов връх, и още един, и още един
От Refinitiv - американско-британският световен снабдител на данни за финансовите пазари, споделят, че върхът от понеделник е почти 40-ият път през 2021 година, в който цената на въглеродните заеми доближава нов връх. Цените се подвигнаха от към 30 евро за звук при започване на тази година до 40 евро през март и 50 евро през май, преди да преминат 60 евро за първи път в понеделник.

Според Refinitiv упованията за ограничавания на газовите доставки в Европа са един от факторите, водещи до покачването на цените. Високите цени на газа могат да значат, че повече въглища са били горени за електричество и отопление през тази зима, което да докара до търсене на въглеродни заеми за покриването на създадените излъчвания, настояват от компанията. И допълват: " Този скок е движен от уплашения газов пазар, защото европейският газов пазар е много под напрежение сега. Има безпокойствие, че сме се запътили към зима с незадоволително газови доставки ".

Освен това нормалният график на аукционите, на които се пускат новите заеми на пазара, е скъсен тази седмица поради празнични дни. Това значи, че разполагаемите въглеродни заеми ще бъдат по-малко, в сравнение с са нормално.
Посоката, задавана от Европейски Съюз
Въглеродният пазар на Европейски Съюз, който е най-големият наложителен емисионен механизъм в света, се възприема като указващ насоката за световната цена на заемите. Затова и протичащото се там се следи с подобен интерес.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР