Цената на тока за индустрията от началото на годината се

...
Цената на тока за индустрията от началото на годината се
Коментари Харесай

Цената на тока за индустрията расте административно, а не пазарно, според директора на Софиската стокова борса Васил Симов


Цената на тока за промишлеността от началото на годината се повишава административно, а не пазарно. Търговията през държавната борса не е задоволително транспарантна и не анулира регулациите на пазара на електрическата енергия. Това разяснява пред БНР изпълнителният шеф на Софийската стокова борса Васил Симов.

Електроенергийната борса е 100 % държавно дружество и няма общо със Стоковата борса, макар че концепцията ток да се продава точно през Стоковата борса е на повече от 15 години, изясни Симов.

Държавна и борса са две несъвместими понятия. Борса за търговия с електрическа енергия не бих я нарекъл, защото не виждам толкоз либерализиран пазар, не виждам свободното присъединяване на всеки, който желае да търгува. Все отново се минава през някаква регулаторна рамка с присъединяване на държавните предприятия, държавните ТЕЦ-ове, страната като регулатор и на всичкото от горната страна - да ви го кажа чисто теоретично, при съществуването на КЕВР да се приказва за борса за електрическа енергия при изискване, че КЕВР контролира цените държавно-административно, е малко необичайно.

Причината за повишаването на тока обаче не е търговията през борсата, безапелационен е Васил Симов.

Ако приказваме, че свободният пазар подвига цените това към този момент е друго, само че би трябвало да го установи борсата, а не КЕВР.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР