Цената на тазгодишната реколта череши се покачва пет пъти, докато

...
Цената на тазгодишната реколта череши се покачва пет пъти, докато
Коментари Харесай

Черешите поскъпват пет пъти от производителя до потребителя

Цената на тазгодишната годишна продукция череши се повишава пет пъти, до момента в който се предвижи от градината до комерсиалните обекти. Това се разбра през вчерашния ден, откакто община Кюстендил, явяваща се най-крупният производител на дребния апетитен плод, започва изкупната акция.

Първоначалната изкупна стойност на черешите възлиза на към 50-60 стотинки за кг, а най-после в столичните супермаркети кг от аленото благосъстояние се предлага на цена от към 2.50-3.00 лв..

Въпреки това цените са надалеч по-поносими за крайния консуматор, имайки поради, че допреди дни в София кг череши на някои места излизаше към 8-10 лв., а в Кюстендил и Благоевград цената на вкусните плодчета беше 5.00 лв/кг.

Според търговците, когато кюстендилските череши залеят пазара, цената ще падне спомагателни и тогава цената за клиентите на комерсиалните обекти ще бъде към 1.50 лв. за кг.

Въпреки цената си родните череши сигурно превъзхождат по-вкусови качества задграничните, безапелационни са потребителите.

 Череша

Още преди петнадесетина дни по пазарите в столицата започнаха да се подвизават ранни череши, чиито кг се търгуваше за цена от 8-10 лв.. Те бяха класифицирани от продавачите като кюстендилска хрущялка. Само по себе си това възмути кюстендилците, работещи в София, защото съгласно тях сходен вид не съществува.

Заради по-ниските температури тази пролет даже черешите от прословутия вид 11 май се появиха обилни по-късно. Продавачите пък в опита си да припечелят някой различен лев от горната страна разделят по-едрите плодчета от по-невзрачните.

Междувременно земеделците в Кюстендилско недоволстват, че изкупната цена на черешите в региона е доста ниска. През 2014 година изкупната стойност на кг червени плодчета от този край стартирала от 0.60 лв.. Сега най-вероятно цената ще бъде същата, в случай че не и по-ниска.

Самата аз предадох две касетки череши, набрани от градината ми. Изкупуват ги по 50 стотинки, което е доста ниско като цена, показа кметът на село Тополчане, Сливенско, Веселина Калчева.

Калчева споделя, че там са проведени общо три пункта за изкупуване на сочните плодчета. Останалите производители също не били удовлетворени от цената на реколтата си, само че защото нямали опция, се помирявали с нея.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР