Цената на петрола, внасян от Близкия изток, се повиши рязко

...
Цената на петрола, внасян от Близкия изток, се повиши рязко
Коментари Харесай

История: Петролната криза от 1973 г.

Цената на петрола, внасян от Близкия изток, се увеличи внезапно с 300% за 5 месеца.

Европейците бяха принудени да гасят светлините по-рано и да оставят колите си вкъщи. Инфлацията се увеличи внезапно в цялата Европейска общественост, до момента в който темпът на напредък внезапно спадна.

Правителствата замразиха цените на силата. Западна Европа и Съединени американски щати се сблъскаха с нов стопански феномен, стагфлация, което значи " застоялост плюс инфлация ".

Петролният потрес имаше директна геополитическа причина, по този начин наречената война Йом Кипур през октомври 1973 година, в която Израел победи коалиция от арабски страни. Тогава обединението съобщи, че еврейската страна е спечелила с помощта на военните доставки от Съединените щати и политическата поддръжка на някои западноевропейски страни.

За първи път арабските страни работят като обединен фронт. Проамериканската монархия на Саудитска Арабия се съюзи с републиките на Египет, Сирия и Либия, които бяха подкрепени от Съветския съюз. Заедно те взеха решение последователно да понижат производството на недопечен нефт с 25%.

Основната причина за петролния...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР