Цената на петрола се повиши след двудневен спад, докато инвеститорите

...
Цената на петрола се повиши след двудневен спад, докато инвеститорите
Коментари Харесай

Ще има ли скок на цените на горивата заради мобилизацията в Русия?

Цената на петрола се увеличи след двудневен спад, до момента в който вложителите преценят вероятностите пред търсенето след следващото повишение на лихвените проценти от Федералния запас на Съединени американски щати.

" През последните седмици следим спад в цените на горивата както на дизела, по този начин и на втечнения нефтен газ. Това е наклонност, която е напълно естествена. Засега нямам терзания, че цените ще тръгнат нагоре, новината за мобилизацията в Русия не се отрази кой знае какъв брой трагично, това просто беше един от факторите, който оказа въздействие на цената на петрола. По-скоро други ще оказват въздействия върху това какво ще се случва. Виждаме, че Китай се отваря след леко затваряне и цената потегли нагоре, тъй като се чака търсене ", каза Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация в студиото на " България заран ".

На някои бензиностанции цената на бензина е към 3 лв..

" Отстъпката за горивата очевидно даде резултат, цените и на дизелите и са под 3 лева, а цените на бензина са под 3 лева без отстъпка. Хората правят оценка това, което се случва и тази отстъпка от 0,25 лева Очакваме, че ще тя ще бъде до към края на месец ноември. Няма да стигне до края на годината. От самото начало беше ясно, че тези 150 млн. не могат да покрият потреблението до края на календарната година ", допълни Бенчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него тази отстъпка е добре както за бизнеса, по този начин и за хората.

" Продължаваме да бъдем една от страните с най-ниски цени на горивата. Само в Полша дизелът е малко по-евтин. Но там отстъпката, която се дава, е включена в цената, която е записана и предадена към Европейска комисия. При цената на метана беше нещо изцяло предстоящо, виждате какви са цените на природния газ на интернационалните пазари. Правителството понижи ДДС-то върху метана - от 20 на 9%, само че това не може да се отрази по сериозен метод ", акцентира той.

По думите му цената ще пораства с настъпването на зимния сезон, както и цената на пропан-бутана.

" Горива в страната има, рафинерията работи в доста претрупан режим, даже над потенциала си. Не се чакат и проблеми със снабдяването на горива в страната. Цената на горивата ще стане ясна средата на октомври, когато стартира интензивният отоплителен сезон в Европа. Основният риск е за дизела. А мораториум върху цените не е добра концепция, тъй като този таван постоянно ще бъде краткотраен и след премахването му - цените ще тръгнат нагоре ", добави Светослав Бенчев.

Попитан дали ще има задоволително газ за зимата, той отговори: " Беше ясно, че интерконекторът с Гърция няма по какъв начин да проработи преди началото на октомври, защото имаше и доста техническа работа. Надявам се, че ще тръгне от 1 октомври и най-сетне азерският газ да дойде в страната. Газ ще има, само че въпросът е на каква цена. "

И показа, че не схваща по какъв начин може да понижим потреблението си на газ, защото у нас има доста малко битово ползване на газ.

" Много малко семейства се отопляват на природен газ, главните консуматори са топлофикациите. От тях може да пристигна - по-ниска температура на подаването от топлофикациите. Но и двата разновидността не са положителни. Изключително комплицирано е да се премине на мазут ", безапелационен бе Бенчев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР