Цената на петрола на световните пазари падна до нивата от

...
Цената на петрола на световните пазари падна до нивата от
Коментари Харесай

Асен Василев: Ако не открият петролни кладенци в България, няма как бензинът да стане 2,70 лева

Цената на петрола на международните пазари падна до равнищата от преди войната в Украйна, резонно е да паднат и цените на бензиноколонките у нас. Така съпредседателят на „ Продължаваме Промяната ” Асен Василев отговори на президента. В събота Румен Радев се похвали, че с помощта на работата на служебното държавно управление, бензинът на обектите на „ Лукойл ” поевтинява.

Василев обаче изрази подозрения до каква степен това се дължи на служебното държавно управление. „ Лукойл ” работи по този въпрос от предишното лято, когато вкарахме проверки в компанията. Тази година за първи път заплатиха налози и се отхвърлиха от 350 милиона насъбрана облага от предходни години, с цел да ги платят тези налози ”, съобщи Василев.

Той напомни, че „ Лукойл ” има рафинерии в няколко страни от Европейски Съюз, измежду които и България. „ Имахме диалози с тях, защото имат мощна позиция на българския пазар, за това, че цената на тези пазари би трябвало да е най-евтина ”, сподели Василев.

Той отговори и на обвиняванията на политическите съперници, че по веригата се губи 1 лев на литър гориво и в случай че те вземат властта, бензинът ще бъде 2,70 лв..

„ Ако не открият петролни кладенци в България, не виждам по какъв начин ще създадат бензина 2,70 лв.. За въпросното левче – в случай че мислите, че в Унгария се краде 1 левче, в Италия се краде 1 левче, че в Румъния се краде 1 левче, тъй като там са другите рафинерии и те оферират на същите цени, употребявайки съветски нефт. Цената в Унгария е по-скъпа, акцизите са същите като тук ”, сподели Василев.

Относно настояването на „ Лукойл ” за анулация на износа на горива, създадени от съветски петрол, Василев сподели, че това е европейско решение във връзка със глобите против Русия.

„ България, Чехия и Хърватия се преборихме да сме изключение, което работи за националния пазар. Изключение за експорт към трети страни Европейски Съюз няма да се съгласи ”, съобщи Василев.

Той разяснява и газовите доставки и контрактуваните доставки от Съединени американски щати. „ Служебният кабинет се отхвърли от контрактувани доставки на газ, без да има опция. Да изпуснеш питомното и да гониш дивото е безконтролно при започване на отоплителния сезон ”, сподели Василев.

Той е безапелационен, че слотове се намират.

Василев сподели, че не се тормози от инспекцията на ДАНС в Министерството на енергетиката.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР