Цената на газа в Европа удари нов рекорд - над

...
Цената на газа в Европа удари нов рекорд - над
Коментари Харесай

Скоро очакваме спад на цената на природния газ

Цената на газа в Европа удари нов връх - над 1600 $ за 1000 куб. м. Само преди две седмици най- мрачните прогнози бяха, че тези цени ще бъдат достигнати до края на годината, а в този момент сме едвам при започване на октомври.

Според енергийният специалист Христо Казанджиев този връх ще се задържи без покачване за къс интервал от време, след което ще се следи спад.

„ Надеждата е обвързвана с стартиране в постоянна употреба на газопровода Северен поток 2. Това, което ни твърди газпромът е, че с въвеждането в употреба на газопровода цените на природния газ и предлагането ще се усили в Европа, тъй че цените ще стартират последователно да спадат “, сподели Казанджиев в предаването „ Ден след ден “ на Радио Пловдив.

Преди спада на цените, обаче, се чака още едно нарастване на естествения гас идващият месец, което ще се отрази върху цените на парното и топлата вода, сподели още Казанджиев, а от Комисията за енергийно и водно контролиране пресмятат, че това повишаване ще бъде с 20-30 % от 1-ви януари.

Одобрената мярка за поддръжка на дребните и междинни предприятия, които не са си намерили снабдител, Казанджиев разгласи за „ рационална, с оглед поддръжка на дребния и междинния бизнес “. Той добави още, че тази мярка стартира всеобщо да се ползва в Европа и изрази възторженостите си към министъра на енергетиката и КЕВР.

Той разяснява и коронавирус пандемията и нейното отражение върху цените на газа.

„ Възстановяването на стопанската система от коронавирус пандемията докара до растеж на потреблението на енергийни запаси и нарастване на доставките, изключително от Англия и Китай. Това докара до отлив на доставките от Европа към Китай “, сподели Казанджиев.

Като втора причина той посочи, че част от газохранилището предходната зима е било съвсем изчерпано, което е трябвало да се компенсира с в допълнение количества.

„ За страдание тези спомагателни количества не съумяха да бъдат възобновени от Русия, която също се нуждаеше от в допълнение природен газ “, изясни енергийният специалист. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР