Цената на един от най-използваните във всяко домакинство продукт –

...
Цената на един от най-използваните във всяко домакинство продукт –
Коментари Харесай

Ще поскъпнат ли яйцата за Великден?

Цената на един от най-използваните във всяко домакинство артикул – яйцата, означи рекорден растеж. Само за няколко месеца тя се увеличи с повече от 70%.

Увеличението от 70% на цените на яйцата е на годишна база. Ако погледнем месечната база - повишаването за Европейски Съюз е 3,5%, а за България - 2,6 на 100, което демонстрира, че по-скоро у нас се следи задържане на цените. На едро от цех бройката излиза на 28 стотинки без Данък добавена стойност. Това са едни от най-ниските цени в Европейски Съюз. В Германия са с 15% по-скъпи, в Хърватска са по-скъпи с 20 на 100, а в Полша - с 10%. Имаме сериозен износ сега. Това заяви председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов в ефира на " България заран ". 

По думите му " без подозрение има неприятни търговски практики ". 

" Търговията в страната е конкурентна и не може да става въпрос за съществено въздействие в бизнес средата. Премахването на Данък добавена стойност за яйцата ще се отрази мигновено на цената ", акцентира той. 

Гостът е на мнение, че не се чака яйцата да нарастнат към Великден. 

" В България се получава поддръжка за бранша по няколко механизми - за хуманно отношение към животните и очистване на следствията от войната в Украйна. Имаме задължения и по програмата за развиване на селските региони. У нас се следи задържане на поголовието, а проблемите ни са от това, че имаме няколко наранени ферми от птичи грип ", разяснява Гълъбов. 

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Съюза на птицевъдите беше безапелационен, че няма да има дефицит на яйца около празниците.

" Помагаме доста съществено на гръцките пазари. Разчитат главно на нас за количества, които не им доближават ", означи гостът. 

Гълъбов цитира данни, съгласно които Германия, Полша, Испания и Холандия са водачи в производството на яйца. 

Той подчертава и върху цените на пилешкото в страната. 

" Според Евростат цените на пилешкото през февруари са били 4,28 лева за кг. Те също са едни от най-скъпите в Европейски Съюз. С 80 на 100 по-скъпи са пилетата в Германия, Франция - с 50 на 100, и Хърватска - с 20%. На пазара се внася главно месо от Полша, предопределено за промишлеността ", заключи гостът. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР