Никога на никого от правителството не му е хрумвало да

...
Никога на никого от правителството не му е хрумвало да
Коментари Харесай

Главчев отново потвърди - пенсиите ще се увеличат с 11%

Никога на никого от държавното управление не му е хрумвало да ползва % по-малък от 11% за увеличение на пенсиите. Това съобщи служебният министър-председател Димитър Главчев от парламентарната трибуна по отношение на тематиката за нарастването на пенсиите, съобщи кореспондент на  " Фокус "

Главчев цитира протокол от съвещанието на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт от 14 май, на което точно бе взето решението пенсиите да се осъвременят с 11% от 1 юли тази година, както е заложено в бюджета за 2024 година. 

" Неслучайно ви чета този протокол, тъй като според член 34 от Кодекса за общественото обезпечаване органи на ръководство на Национален осигурителен институт са първо Надзорният съвет, а по-късно шефът и подуправителят ", съобщи Главчев. 

Служебният министър председател сподели, че в действителност е бил импортиран план с прогнозируем % на нарастване на пенсиите съгласно съответните данни за инфлация и осигурителния приход: " Съгласно този %, 9,95 е бил процентът, само че това е автоматизиран развой. След това обаче на съвещанието на Надзорния съвет общественият министър внесе предложение за 11%, което беше подкрепено от 11 членове на Национален осигурителен институт, което подсигурява безспорното нарастване от 11% ". 

" Единственото, което може да направи министър-председателят, е да прикани участниците в Надзорния съвет да гласоподават за избран %, аз го направих. Това са отново да кажа 10 индивида, останалите 6 са представители на работодателски и синдикални организации - там не виждам по какъв начин може да повлияе министър-председателя ", изясни той по отношение на това по какъв начин се взимат решенията от Надзорния съвет на Национален осигурителен институт.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР