Цената на биткойна достигна двегодишно дъно на фона на опасенията

...
Цената на биткойна достигна двегодишно дъно на фона на опасенията
Коментари Харесай

Биткойнът достигна двугодишно дъно на фона на опасенията около сделката между Binance и FTX

Цената на биткойна доближи двегодишно дъно на фона на опасенията на вложителите към незабавната договорка сред две от най-големите крипто тържища - Binance и FTX, съобщи YahooNews.

Към 16:10 часа българско време биткойнът се разменя за 17 594,55 $, което съставлява спад от 10,07% за последните 24 часа.

Спадът идва, откакто непредвидената договорка породи страхове измежду вложители и анализатори, че проблемите на FTX могат да се разпространят в крипто вселената.

“Главният изпълнителен шеф на борсата за криптовалути FTX Сам Банкман-Фрайд беше белият рицар, който спасяваше компании през по-голямата част от тази крипто зима “, сподели пред Yahoo Finance Едуард Моя, старши пазарен анализатор в Oanda,. „ Виждайки един от главните играчи да размахва бялото знаме прави доста хора нервни и ги кара да мислят, че следва повече болежка “, добави той.

Други криптовалути също се сринаха. Етерът – втората най-популярна криптовалута, поевтиня със 17,37% до 1 211,59 $. Борсовият токен FTT на FTX се срина със 72,45%, до 4,64 $.

През последните 24 часа общата пазарна капитализация за всички крипто активи е спаднала с повече от 10% от 980 милиарда на 880 милиарда $, съгласно графиките на Coinmarketcap и Yahoo Finance.

Сделката бележи един от най-мрачните дни за крипто бранша по време на тежката година за пазарите. Дотук се стигна, откакто основния изпълнителен шеф на Binance Чангпенг Джао написа в Twitter, че FTX е изправена пред „ забележителна рецесия в ликвидността “. Това принуди FTX краткотрайно да сложи на пауза тегленията от клиенти във вторник сутринта.

Въпреки че Binance към момента може да се отдръпна от договорката с FTX, в случай че сливането на двете най-големи играчи в крипто се реализира, това може да утежни бизнес конкуренцията за други компании от промишлеността в миг, когато размерите на търговия са спаднали, настояват анализатори.

От началото на 2022 година общите размери на крипто търговия сред тържищата в международен мащаб са спаднали с 21% до 86 трлн. $, демонстрират данни на платформата за крипто индексиране Nomics. През този интервал Binance съставлява 21,7% от общия световен размер на крипто търговия, до момента в който FTX държи 3,96% дял.

Акциите на Coinbase Global съперник на двете компании, поевтиняха с 11%, даже откакто основният изпълнителен шеф на Coinbase Брайън Армстронг сподели в Twitter, че компанията „ няма основна експозиция към FTX или FTT “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР