Meta не е компания за социални мрежи. Даже не е

...
Meta не е компания за социални мрежи. Даже не е
Коментари Харесай

Трите стълба на AI стратегията за милиарди на Марк Зукърбърг

Meta не е компания за обществени мрежи. Даже не е и за метавселени. Meta към този момент е водеща компания за изкуствен интелект - или най-малко в това е уверен нейният шеф Марк Зукърбърг. Очакването му е точно от AI да идва огромен % от облагата през идващите години - и по тази причина е подготвен да влага милиарди, написа Insider.

Именно този оптимизъм на боса на Meta стои и зад неговата поръчка, че ще изхарчи 35-40 милиарда $ тази година и то главно за AI вложения. Повече пари ще отидат в тази посока и през идващите години, като с тях ще се построяват нови по-добри модели и услуги, стана ясно от думите на Зукърбърг, който не крие задоволството си от най-новия огромен езиков модел на компанията Llama 3.
 Акциите на Meta
Акциите на Meta " катастрофираха " - какви са аргументите?

Приходите ѝ през Q2 няма да доближат прогнозните стойности

Пазарът, обаче, си е научил урока след фиаското с метавселената, която настойчиво не се случва и не се случва. След AI тирадата на Зукърбърг акциите на Meta се сринаха с 16% - това е загуба на десетки милиарди от пазарната капитализация.

За разлика от виртуалните светове, обаче, този път е по-ясно какъв е проектът на Meta. Той има три съществени стълба.

Бизнес сътрудници

Според Зукъръбрг доходи могат да дойдат от предлагането на услуги с генеративен AI за бизнеса - да вземем за пример за контакт с клиенти. Тук не става дума за чатботове, а за цялостни " сътрудници ", които не пишат подготвени отговори, а извършват сложни задания за да вземат решение потребителските проблеми.

В Meta гледат на това като опция в " по-близък проект ", само че въпреки всичко отвън рамките на годината.
 Изкуственият разсъдък към този момент понижава броя на чиновниците по света
Изкуственият разсъдък към този момент понижава броя на чиновниците по света

Въпреки че всички споделят, че би трябвало да е " в помощ на чиновниците "

Факт е, че към този момент има ранни версии на този вид AI сътрудници и най-малко отчасти е ясно какво би представлявала технологията - нещо, което не е даденост в областта на изкуствения разсъдък. Meta вършат своите първи стъпки измежду потребителите посредством виртуалния помощник Meta AI, който е вграден в обществените платформи на компанията.

Реклами и AI

Втората посока, в която разсъждава Зукърбърг, е директната монетизация на AI интеракциите с реклами и платено наличие. Това е много близо до настоящия главен бизнес на компанията, който на процедура е продажба на мощно таргетирана цифрова реклама. Както се случва в Instagram, по този начин може да се случва и в AI платформа.

Зукърбърг означи пред анализаторите, че изкуственият разсъдък към този момент се употребява за препоръчване на наличие, като 30% от това, което виждаме във Фейсбук и 50% - от това в Instagram, са определени точно от логаритмите. Резултатите демонстрират добра потребителска заинтригуваност. И повече показани реклами.

Платени AI модели

В момента Meta има тактиката да пуска гратис своите огромни езикови модели за по-малките компании. Това, обаче, може да се промени поради увеличаващата се трудност на AI платформите - и упованието на Зукърбърг е, че пазар за по-мощни оферти ще има.
 Mistral AI, която притегли инвестиция от Microsoft
Френската AI компания за $2 милиарда, която притегли инвестиция от Microsoft

Компанията е единствено на 10 месеца, само че към този момент съумя да набере над $500 млн.

Това е посоката, която избра, да вземем за пример, френската компания Mistral. Тя създаде отворен модел с висока успеваемост, който притегли вниманието на научната общественост и бизнеса и по-късно показа комерсиален LLM, както и интегрирана с него платформа.

Ако тактиката не сработи, не се знае дали Зукърбърг и Meta ще имат още един късмет - след метавселената пазарът желае резултати. И то - бързо.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР