Цена на газа в България ЕнергетикаБулгаргаз“ предлага 25% по-евтин газ

...
Цена на газа в България ЕнергетикаБулгаргаз“ предлага 25% по-евтин газ
Коментари Харесай

„Булгаргаз“ предлага още по-голямо поевтиняване на газа за февруари

Цена на газа в България Енергетика„ Булгаргаз “ предлага 25% по-евтин газ за февруариЕнергетикаДиректорът на „ Булгаргаз “ чака поевтиняване на газа през февруари
Природният газ в България евентуално ще поевтинее повече от предварителната прогноза и спадът на цената през февруари ще приближи 30%. Това стана ясно от думите на шефа на публичния газов снабдител „ Булгаргаз “ Деница Златева по време навън съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

Първото предложение на „ Булгаргаз “ бе подадено на 11 януари и бе за поевтиняване с към 25% по отношение на януари. Сега обаче, с помощта на понижаването на котировките на нидерландската борса TTF, топлото време и понижението на потреблението на газ през януари, „ Булгаргаз “ ревизира предстоящата цена за газа за февруари

в диапазона 129 – 130 лева за мегаватчас “.

По този метод цената ще се върне на равнищата от месец ноември.



Свиването на потреблението значително се дължи на прекъснатото произвеждане в един от най-големите фабрики в България – „ Неохим “ – поради повреда.

От изявлението на Златева стана ясно, че за идващия месец България ще има четири източника на газ, в това число и хранилището.

Благодарение и на това, че сдружението и през месец декември и януари нагнетява количества на по-ниска цена, усъвършенстваме микса “, разяснява тя по време на съвещанието.

След като през последните години хранилището в „ Чирен “ бе измежду най-празните в Европа, в този момент България се намира в по-добра позиция. Справка в Асоциацията на европейските оператори на газохранилищата демонстрира, че България е седмата страна с най-запълнено газохранилище в Европейския съюз.

Окончателната цена на газа за февруари ще бъде одобрена на първото число на месеца, взимайки поради последните борсови показатели за януари.

Това би трябвало да даде и спомагателна сигурност в идващите месеци “, добави ръководителят на КЕВР Иван Иванов.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинДеница Златева природен газ повишаване на газа цена на газа ПоследниНай-четениЕнергетика 28 „ Булгаргаз “ предлага още по-голямо поевтиняване на газа за февруари Индустрии 76 Само електрическите автомобили могат да спасят автомобилните компании Финанси 476 ЕЦБ ще продължи с повдигането на лихвите, само че докога? Компании 1368 Shell обмисля да се изтегли от няколко европейски пазара на дребно Накратко 1840 Вечерни вести: Наказателни процедури против България; Еврозоната май се отсрочва Digital 568 По пътя към суперприложението: Viber пуска бизнес профили за компании Регулации 2270 Национална агенция за приходите желае от работодателите нови данни за изплатените приходи Бюджет и финанси 580 Американската стопанска система надмина упованията в края на 2022 година Компании 2243 Toyota сменя управлението си Политика 7354 Брюксел започва наказателни процедури против България Компании 16412 Основаната от българин Sunotec прави възторг на слънчевия пазар в Европа To:know 14800 Пари за солари на покрива – всичко за процедурата Политика 7354 Брюксел започва наказателни процедури против България Хай-тек 6964 Електромобил от ново потомство взема решение казуса с сложното зареждане (галерия) Компании 6730 Френската Serta уголемява завода в Кърджали с 15 млн. лева Градоустройство 4181 Къде тъкмо ще минават новите станции на метрото до бул. „ Цариградско шосе “ Накратко 3683 Вечерни вести: Инвестиция за 15 млн. лева.; Рекордни спестявания в България Европари 2954 Пари от Европа: по какви стратегии може да кандидатства бизнесът през 2023 година Индустрии 2828 Кабинетът удължи 4 концесии за подземни благосъстояния Образование 2342 Учителите желаят най-малко 20% нарастване на заплатите Всички вести
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР