Целта ни е да сме първа политическа сила. Ние сме

...
Целта ни е да сме първа политическа сила. Ние сме
Коментари Харесай

БСП през 2021 - треторазрядна партийка на Нинова

" Целта ни е да сме първа политическа мощ. Ние сме единствената опция на ГЕРБ. Ще премахнем Борисов един път вечно от власт ". Все високопарни изречения, изричани нееднократно през последните месеци от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Нищо сходно не се случи. Изборните резултати по този начин я фраснаха в лицето, че тя даже не посмя да се появи пред медиите в изборната нощ. А жадуваното първо място се оказа трето. И по този начин за трети път през последните години соцпартията губи извоювани избори за Народно събрание. Ситуацията стана толкоз банална, че дори няма за какво да се хабят много думи, с цел да се проучва. 

Нинова с прегракнал глас, насилствено и надменно въпреки всичко призна, че Българска социалистическа партия е претърпяла тежка загуба, че Слави Трифонов и Мая Манолова са й откраднали значително гласове, че са късали " живо месо " от левицата. И какво последва от признанието? Нищо. Нинова не подаде оставка, както би трябвало да направи, тъй като по този начин водач признава загуба и най-много поема отговорност. Само накара хората си от ИБ да го сторят и по този начин да поемат удара от злополуката в неделя. Като главен мотив да не се откаже от шефското място в левицата, тя акцентира към този момент няколко пъти, че не бива да хвърля партията в безпорядък и междуособици.

Хаосът, напрежението, вътрешните борби и битки от дълго време не стихват в соцпартията.

Още от времето на Георги Първанов - крила, перца, люспи, придвижвания и какво ли не се зароди, живя, остана или последователно изчезна. После вътрешната съпротива нееднократно се опита да вземе главата и на идващия водач - Сергей Станишев. По времето и на Михаил Миков неразбориите не бяха малко, само че някак успяваха да не бъдат толкоз яростни. Получаваше се диалог.

Но каквото стори Нинова през миналите 5 година, различен не съумя. Добута столетницата до треторазрядна и залязваща партия. Няма да изчезне мигновено. Поне до момента в който онази една трета от гласоподавателите й, която твърдо гласоподава за нея, е към момента жива. 

" Този филм с поемането на персоналната отговорност за изборния провал към този момент съм го играла. Не се получи и по тази причина без оставката ми ", отговори алената шефка на журналистически въпрос защо не се отдръпва. Вярно - Нинова разгласи, че подава оставка на конгрес през 2019 година след евроизборите. Тогава оставката й търпя няколко часа. Разигра се спектакъл и след кандърми от съпартийци и премисляне, оставката бе оттеглена. Точно от този конгрес нататък разделянето в соцредиците се задълбочи, а Нинова стартира лека-полека да си разчиства сметките с критиците си. И откакто организира първите директни вътрешни избори за лидерския пост, потегли на открита борба, само че не с същинските й съперници в Народното събрание, т.е. ГЕРБ (там тя бе псевдо опозиция), а с другарите си. Които един по един започнаха да напускат парламентарната група - редиците й оредяха с десетима. Все знаци, с цел да " светне лампа " на лидерката. Но не би. Тя енергично отхвърляше всички обвинявания в диктаторски способи на ръководство, че е направила всичко допустимо да убие разговора по значимите проблеми, че си заравя главата в пясъка и че чака бурята да я отмине.

 

За да отклони вниманието от себе си, Нинова даже се разправи с благодетеля си,  

 

индивидът, който я направи водач - Георги Гергов. Изрита го позорно от Българска социалистическа партия. " Наритано " бе и друго знаково лице - кметът на Перник Станислав Владимиров, с който Нинова се хвалеше като нечуван триумф след локалните избори през есента на 2019 година

Въпреки че смяташе, че е приспала критиците си във Варненско, малко преди разгара на изборната акция оттова я цапардосаха - повече от 100 социалисти напуснали редиците й. Последваха опровержения от " Позитано " 20, че информацията била подправена и с цел да потуши пожара, соцлидерът отиде на място и раздаде... електронни членски карти. Каквито и медийни и пиарски способи да употребяват от партийната централа, всеобщият отлив от левицата е реалност. Във Видинско, Врачанско, Пернишко, Монтанско, Ломско, изключително в Софийско и под дърво и камък още.   

 А най-пресният образец за погрома в Българска социалистическа партия е изборното й строполясване. За първи път от 20 година тя не е втора мощ след избор, а трета, и действително губи половината от гласоподавателите, които я поддържаха преди 4 година Тогава за нея гласоподаваха 955 490 души, а в този момент - 480 124. Българска социалистическа партия се срутва даже под резултата си след злополуката с кабинета " Орешарски " през 2014 година, когато взе 505 527 гласа. Нинова постави за водачи в листите все доверени и послушни хора. С дребни изключения.

Точно тази стихия, която лидерката не очакваше да я удари по този начин мощно, спука и балона, в който пребиваваше. Каквито и доводи, аргументи и причини да излага тя за този провал, ясно е, Българска социалистическа партия нито ще се допре по някакъв метод до властта, нито пък някои от новите играчи изгаря от предпочитание да се съюзява с нея. Левицата е одобрявана от тях, най-много от хората на Слави Трифонов, като част от остарялата, омразна система, против която те работят и която желаят " да изметат ". Неслучайно на офертата й преди вота, Трифонов отвърна, че са на два разнообразни бряга и че нямат допирни точки. Същото се случва и в този момент - " ИТН " не желае да има нищо общо с Българска социалистическа партия, на каквито и взаимни отстъпки да е подготвена тя в името на " изгонването на ГЕРБ и Борисов от властта ". Не изгарят от предпочитание с нея да работят и други - ни " Демократична България ", ни " Изправи се. Мутри, вън! " към Мая Манолова, която пък от дълго време враждува с Корнелия Нинова.

Колкото и Нинова да се пробва да догони топката и да влезе в играта да ръководи страната, няма да й се получи. Партията е изхабена. Скука. Нинова не можа да се сработи с нейните хора, не успя да яхне момента и да се възползва от недоволството против Борисов, не видя личните си неточности. И се озова в нищото. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР