Целта ни е да сме първа политическа сила. Имаме ясна

...
Целта ни е да сме първа политическа сила. Имаме ясна
Коментари Харесай

Нинова: Още преди четири започнахме борба с паралелната държава


Целта ни е да сме първа политическа мощ. Имаме ясна предизборна стратегия и проект за ръководство. Готови листи с експерти и почтени хора. Стартираме положителна акция. Стъпваме на 4-годишния си опит като безапелационна съпротива и гледаме напред. Поставяме си цели и ги преследваме.

Очакват ви едни изпълнени с неясноти избори. Има нови обединения, които се включват с летящ старт в политическия живот - групировката на Слави Трифонов, която се бори за трета политическа мощ. Какво демонстрира разбора на Българска социалистическа партия - кои са линиите, които ще ви разграничат от останалите? Къде са съдружниците, къде са съперниците?

Когато всички си показват стратегиите, тогава можем да разясняваме този въпрос. Виждаме, че на старта на акцията не всички партии с искания да вземат участие в изборите са показали стратегиите си. Напоследък от ден на ден се приказва за брой депутати, за проценти за влизане в Народното събрание. За нас не това е значителното. Важното е тези, които и колкото влезем какво ще вършим. Така че да изчакаме стратегиите и тогава ще можем да приказваме за политики, които могат да сплотяват.

Дванайсети народен представител напусна парламентарната група на Българска социалистическа партия миналата седмица, премествайки се съвсем незабавно в листата на Вътрешна македонска революционна организация. Боян Чуков също напусна и също отиде във Вътрешна македонска революционна организация. Защо по този начин се случва?

Всеки е свободен да направи своя избор, а хората да преценят и да вземат решение по какъв начин да гласоподават. Но желая да разясня обстоятелства. Прави усещане, че тези, които напуснаха напущат откакто единият не е определен на директен избор за ръководител на Българска социалистическа партия. Другият, тъй като не е определен за член на Националния съвет от Конгреса. Третият, тъй като не е лидер или най-малко отпред в листа на Българска социалистическа партия. Това значи, че такива хора желаят да употребяват партията кариеристично и за постове. Няма идеология, няма идея, няма стратегия. Или съм на пост, или отивам в друга партия. Ами, това е техният избор. Смятам, че хората ще преценяват вярно за кого да гласоподават и ще оценят тези процеси, които текат в Българска социалистическа партия.

Добре де, в случай че 12 души са напуснали парламентарната ви група, това защо приказва - всичките тези хора ли са кариеристи? Ако е по този начин, несъмнено не сте ги решили добре още първоначално тогава?

Също би трябвало да съдим по обстоятелствата, по дейностите, а не да вършим внушения и операции. Тези, коитонапуснаха парламентарната група на партията, обезпечават кворума на болшинството в последните месеци, с цел да могат ГЕРБ и „ Обединени патриоти “ да взимат своите решения. Нерядко гласоподават в поддръжка на ръководещото болшинство. Сами си правете извода за какво са напуснали и какво приказва това.

Смятате, че това са хора, чието овакантяване е предизвикано от ръководещите, по този начин ли?

Само посрамвам обстоятелствата. Българските жители са умни и интелигентни хора и могат да преценят сами.

Каква е философията на листите на Българска социалистическа партия за тези избори?

Тръгваме от проблемите, които би трябвало да се вземат решение в идващите една-две -десет години.Гледаме дълготрайно и залагаме на почтени експерти в тези листи. Неслучайно имаме лекари, икономисти финансисти, учени от Българската академия на науките, от Софийски университет, от Варненския и Бургаския университет, хора на културата и духовността, спортисти, представители на земеделското съсловие. Това са хора, които с опита и експертността си ще работят за превъзмогване на здравната рецесия, на икономическата рецесия, рецесия в образованието и културата, промяна в региона на земеделието, финансистите в региона на финансовите въпроси.

Имаме доста мощни цивилен квоти, което значи че залагаме на поддръжка на гражданското общество. Сега всички желаят гражданското общество да бъде включено в правенето на политика- ето, имаме мощни представители на гражданската квота. Това в комбиниране с потвърдени към този момент парламентаристи. Съчетание сред младост и умелост. Имаме доста млади сътрудници претенденти, имаме и възрастни и опитни,така че мисля че направихме един богат тим от професионализъм, честност, младост и умелост.

Добре, само че има и много “деца на партията” както се споделя?

- Така са решили структурите на партията. Знаете, че при нас никой еднолично не показва този или оня. Издигат се от съществени партийни организации, гласоподават се в регионалния или градски съвет, утвърждават се най-сетне от Националния съвет. Нека да почитаме решенията на груповите органи.

Какво ще разказвате на българските жители, г-жо Нинова, в предизборната акция?

-Как съответно ще решим проблемите им, които стоят пред тях и пред България.

Как ще ги решите и кои са те?

- Здравеопазване, стопанска система, обучение, приходи, беднотия и неравенства. Разбира се, има и доста други въпроси. Не на последно място бих поставила и екологията, само че по всеки от тези въпроси ние от години имаме други възможности освен на думи и не в този момент тъй като сме в предизборна акция. Четири години ги внасяме като различни закони в Народното събрание.

Да стартираме със опазването на здравето. Защото от ден на ден средства се отделят за опазване на здравето, само че качеството на опазването на здравето и достъпността до него не се усъвършенства. Искаме лечебните заведения да не са търговски сдружения, а да са лечебни заведения. Да се понижи Данък добавена стойност на медикаментите на 9%, с цел да станат по-достъпни, да се направи регионализация на опазването на здравето - въввсеки район да има незабавна помощ, доболнична и болнична помощ, както и да се контролират заплатите на хората, които работят в здравния бранш с една разпоредба, която да дава базата и опция над нея да се надгражда.

Вобразованието държим на един учебник за 1 клас в цялата страна с обзор на наличието, което да бъде сведено до разбираемо за децата и учениците наличие. Разбира се, да не престават да нарастват заплатите на учителите, тъй като те са хората, които са най-близо до казуса и вземат решение проблемите в образованието. Дигитализацията на образованието, което е безусловно неотложно в тази обстановка.

Като ви чувам имате много сходни с ГЕРБ визии за образованието като се изключи единия учебник, където ви упрекнаха в лобизъм. Но другояче за повишаването на заплатите на учителите, за дигитализацията, за вложенията в образованието ръководещите ще ви кажат - на едно мнение сме.

- Има разлика сред думи и дейности. Категорично са срещу един учебник за един клас. Не бих нарекла това лобизъм, тъй като нашетопредложението е един учебник за един клас, който да се издава от страната, а не от пет-шест издателства, или от огромните издатели, които сега издават учебници. Ние не лобираме за един или различен издател, а за държавна политика в региона на образованието.

Що се отнася до дигитализацията- да,иГЕРБ го заявяват, само че вижте статистиката -колко деца в рецесията останаха без достъп до интернет. Има региони в страната, където няма достъп до интернет. Да не приказваме, че много небогати деца останаха и без достъп до компютър, до таблет - до средство, с което да получават това цифрово обучение. Така че едно е да се заявява на думи, друго е да се направи. Още повече те са ръководещи. Всички лостове са в техните ръце и това можеха да го свършат преди четири години.”

Другото, за което Ви упрекнаха в лобизъм, г-жо Нинова, е предлагането Ви държавното управление да стартира диалози за доставка на съветската ваксина “Спутник V”. Това ли ви наподобява като най-важният проблем в последната седмица на Народното събрание?

- Това е най-важният проблем за болшинството от българските жители в последния месец - става въпрос за имунизационния проект, в който държавното управление още веднъж се провали. Виждате, че макар оповестените зелени коридори и опашки от хора, които чакат непринудено да се имунизират, няма ваксини. Не разбирам обвиняването за лобизъм, откакто Европейската комисия съобщи, че всяка страна е свободна да договаря двустранно с всяка друга страна, която реши отвън европейския проект.

Но по изключение и на лична отговорност.

- Не по изключение. Няма такова нещо, а на лична отговорност. Ами нали по тази причина са ръководещи – да поемат веднъж и отговорност, да не се крият непрекъснато зад тила на този или оня. В такива обстановки се желаят смели решения, в случай че искаш да се погрижиш за народа си.

Второ, комисарят по опазване на здравето даде за образец Унгария и сподели ето, Унгария си направи спомагателни контракти, който желае дано да ги последва. Може би знаете информацията от през вчерашния ден - господин Курц,австрийският канцлер, стартира диалози с Русия за доставки на такива ваксини. Тоест, може ли Дариткова или който и да е от ГЕРБ да упрекна Европейската комисия, еврокомисаря по опазване на здравето и австрийския канцлер в лобизъм? Така пък бих задала аз въпроса.

Когато нямат причини, ръководещите си служат с такива приказки, които не дават отговор на истината. Важно е в четвъртък по какъв начин ще гласоподават, тъй като вчетвъртък този въпрос ще се разглеждав здравната комисия.

Ние предлагаме да има избор – да се даде опция да се доставят и българските жители да могат да избират свободно - AstraZeneca, “Спутник V”, всичко, което може да помогне в този миг да го има на пазара и всеки да си избере какво да направи. Това е право на свободен избор.

В този смисъл, г-жо Нинова, и Вие споменахте, че тази седмица ще се гласоподава в комисия. Обаче тази седмица се обрисува като последната работна за този парламент, в случай че не се случи нещо изключително и не ви свикат вас, депутатите, на изключително съвещание. Оценката Ви за работата на 44-ия парламент несъмнено няма да е доста ласкава?

Не, и тя съответствува с тази на обществото. Неслучайно това е институцията с най-ниско доверие в последите години и има съображение за това. Защото този парламент беше зависещ на премиера, което съществено трансформира основите и правилата на държавността, на правовата страна и на парламентарната република. В това Народно заседание болшинството от от ГЕРБ и “Обединени патриоти” произвеждаха нетрайно и лобистко законодателство. Твърдя отговорно, че корупцията се залагаше в законите и по този метод ставаше ненаказуема.

Дайте един подобен образец за лобистки закони, които подтикват корупцията, с цел да не звучи голословно това изказване.

- Закупуването на медикаментите от държавните, общинските и частните лечебни заведения и разликите в метода на споразумяване на това - държавните и общинските би трябвало да вършат публични поръчки и търгове, частните могат да се договарят непосредствено. И не инцидентно някогашният шеф на НЗОК Дечо Дечев изнесе обстоятелства, че в единия случай едно и също лекарство коства Х лева, а в другия на 7 пъти по-висока цена.

Или опитите им в последните седмици да угодят на горската мафия, да вземем за пример, като разрешат безконтролната сеч на общински гори. И редица други. Така че ние имаме какво да вършим във връзка с Народното събрание. По-важно е какво ще вършим оттук насетне. Оценката е ясна - тя е дадена. И от нас, и от болшинството български жители. Имаме няколко цели:

Първацел -да се върне ролята на Народното събрание като съществена институция в страната - институция, която излъчва и управлява изпълнителната власт, като желаеме да създадем четири неща, с цел да се случи това. Едното е за държавността, второто е качествено законодателство, третото е за морала, справедливостта и персоналния образец на депутатите. Те са следните:

За държавността: възобновяване на блиц контрола, който ние въведохме преди време и ГЕРБ анулираха. Премиерът най-малко веднъж месечно да идва в Народното събрание и да регистрира какво прави, без значение кой е той. Бюджетът и парите на хората, платени от налози да се харчат през Народното събрание. През Закона за бюджета и актуализацията на Закона за бюджета, а не еднолично по преценка на премиера който и да е той. Говоря кардинално.

Второто е за наличието на законодателството - то да бъде трайно, тъй като Кодексът на труда е променян над 200 пъти. Това основава неустановеност и за служащи, и за бизнес. Трайно законодателство, без лобизъм, с предварителна оценка на кого влияе този закон, на кого оказва помощ, по какъв начин ще се отрази на публичните връзки.

Трето - по формата на законодателството. Да прекратимпорочната процедура сред първо и второ четене на един закон да се вкарват промени в 17 други закона. Имаме подобен случай. Например през Закона за изключителната обстановка се промени Закона за хазарта.

И четвъртото и може би най-важното, тъй като аз персонално три пъти се боря за това и три пъти Народното събрание отхвърля предлагането ми - понижаване на заплатите на депутатите, замразяването им и да не порастват с растежа на междинната заплата. Това нито е морално, нито е заслужено.

И тук ще ви кажат, че това е популизъм.

Да, това съм го слушала четири години. Три пъти импортирам закон, три пъти какво са ми чули ушите - популизъм и така нататък Е, четвъртият път ще стане факт, когато хората решат, че ние можем да управляваме и ни дадат болшинство, това ще е първата работа, с която да стартира Народното събрание, тъй като първото му деяние е да си одобри устав за работата и активността му.

Да Ви върна на евентуалните резултати от изборите на 4-ти април, г-жо Нинова. Какво би било крах? Втора политическа мощ за Българска социалистическа партия като загуба ли ще я отчетете?

Поставили сме си цел първа политическа мощ. Следователно откакто това ни е задачата, втора не ни удовлетворява.

И тук незабавно политическите Ви съперници вътре в партията ще попитат ще подадете ли оставка, в случай че не спечелите изборите?

Да изчакаме да забележим резултатите. После ще водим този диалог.

Изглеждате доста сигурна, че ще спечелите изборите?

Е, в случай че не си уверен в нещо, не тръгвай в такава борба.

Няма ли да кажете въпреки всичко какво е отношението Ви към бъдещите евентуални сътрудници и съдружници след изборите? Ставадума за обединения като Мая Манолова и “Отровното трио”, да вземем за пример. Г-жа Манолова както се споделя излезе от алените редици. Г-н Трифонов се припознава като сборен облик на протестния избор. В този смисъл те не са ли евентуални сътрудници на Българска социалистическа партия?

Не на коалиция с ГЕРБ, а въпросът с евентуални други обединения ще решаваме като си питаме партията, органите и членовете на Българска социалистическа партия.

Тоест нещо като допитване ще имате след изборите, по този начин ли?

Да.

И последно за програмата и за листите на Българска социалистическа партия. Нещо, което желаете да кажете, което ще Ви открои от останалите обединения.

Това, което ни откроява са миналите четири години. Преди четири години произнесохме фразата завършек на паралелната страна и на задкулисието. Сега е доста съвременно всички новопоявили се планове да приказват за това. Но ние четири години безусловно непрестанно и поредно правихме тази политика.

Отказахме да да влезем в коалиция с ГЕРБ и да се договорим със задкулисието за постове. Отказах да бъда ръководител на Народното събрание, да имаме министри и така нататък

Започнахме доста сложен развой на смяна на Българска социалистическа партия, на създаване на нов облик на партията - промяна, която да скъса със задкулисието, с сделките и използването на партията и страната за персонални цел, за бизнес ползи и за кариеристични ползи. Това ни отличава от всички, които през днешния ден се декларират като опция. Защото част от тези представящи се като различни през днешния ден партии, през тези четири години бяха част от статуквото.

Ние имаме на какво крепко да стъпим, тъй като през това време с изключение на като съпротива поредно представяхме и различните планове - това, което през днешния ден предлагаме не е ново. То е изстрадано и потвърдено през тези години. То е отстоявано макар натиска, макар опитите за пазаруване и злепоставяне. Имаме самочувствието, че ние отстояхме тези позиции и в този момент тръгваме с доста чист облик пред българските жители и да претендираме за смяна на този модел на ръководство.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР