Целта ни е да осигурим най-модерното оборудване и подготовка, съгласно

...
Целта ни е да осигурим най-модерното оборудване и подготовка, съгласно
Коментари Харесай

Министърът на отбраната: Ще осигурим най-модерното оборудване за Българската армия

Целта ни е да осигурим най-модерното съоръжение и подготовка, според най-високите стандарти на НАТО. Това съобщи в Пловдив министърът на защитата Тодор Тагарев. Той поздрави военнослужещите от Съвместното командване на специфичните интервенции (СКСО) във връзка Деня на военния парашутист. Днес министър Тагарев участва на тържествената гала, с която бе маркирана 79-ата годишнина от паметната борба на Парашутната тайфа на височината Стражин по време на Втората международна война.

Министърът увери, че държавното управление и политическите сили в Народното събрание са подготвени да покачат разноските за защита на 2% от Брутният вътрешен продукт в идната година и може би над 2% в идващите няколко години. „ По този метод българските военнослужещи ще получат опция да се приготвят по най-хубавия метод за интервенции в чужбина, за присъединяване в интернационалните учения, за осъществяване на задания на границата “, акцентира министърът.

В отговор на въпрос на публицисти, обвързван с възможна бежанска вълна поради обстановката в Близкия Изток, министър Тодор Тагарев акцентира, че Министерството на защитата има подготвеност да даде повече сили и средства за отбрана на държавната граница, при положение на повишение на риска от бежанска вълна. „ Службите наблюдават ситуацията и сме подготвени незабавно да пренасочим нови сили “, сподели още той.

Министър Тагарев увери, че до края на идващия месец в Народното събрание ще бъде импортирана обновената капиталова стратегия за предпочитаните планове за превъоръжаване. „ Армията има потребност от извънредно доста типове въоръжение, съоръжение, техника, системи за подготовка. Изучавамеуроците от войната в Украйна, където всеобщо се употребяват безпилотни системи. Тяхната приложимост ще залегне в програмата за вложения “, уточни министър Тагарев. Той добави, че към този момент има две публични поръчки за придобиване на безпилотни летателни апарати за потребностите на Сухопътни войски, а и в Специалните сили към този момент употребяват такива системи.

Министър Тодор Тагарев награди военнослужещи от Специалните сили за проявен висок професионализъм при осъществяването на дилемите. Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев също отличи военнослужещи от формированието. Гостите на празника на СКСО следиха демонстрации по профилиран ръкопашен пердах и осъществяване на парашутни скокове. На церемонията участваха още висши офицери, военнослужещи от запаса, общественици, представители на локалната и държавната власт и други Благодарствен молебен във връзка храмовия празник на параклис „ Св. Йоан Рилски Чудотворец “, който е в региона на формированието, бе отслужен от Негово Преосвещенство Знеполският свещеник Арсений.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР