Целта на закона е стратегическите запаси от газ на ЕС

...
Целта на закона е стратегическите запаси от газ на ЕС
Коментари Харесай

Планове за запасяване с газ преди зимата

Целта на закона е стратегическите ресурси от газ на Европейски Съюз да се попълнят преди зимата, с цел да се подсигурява сигурността на енергийните доставки на фона на съветската война против Украйна.

Новият правилник, към този момент контрактуван с министрите от Европейски Съюз, дефинира реализиране на наложително минимално ниво от 80% на газа в хранилищата до 1 ноември 2022 година Държавите членки и операторите следва да се стремят да доближат 85%. Целта за идващите години ще бъде 90%, с цел да се предпазят жителите на Европейски Съюз от възможни нарушавания на доставките. В текста се акцентира нуждата страните от Европейски Съюз да диверсифицират източниците на газ и да засилят ограниченията за енергийна успеваемост.

Задължително узаконяване на газовите складове

Съгласно регламента газовите складове ще се трансфорат в сериозна инфраструктура. Всички оператори на складове ще би трябвало да преминат през ново наложително узаконяване, с цел да се избегнат опасности от външна интервенция. Операторите, които не съумеят да придобият съответния документ, ще би трябвало да се откажат от собствеността или контрола върху газови складове в Европейски Съюз.

Съвместни публични поръчки

До август 2022 година Комисията ще издаде насоки за това по какъв начин страните от Европейски Съюз могат взаимно да доставят газ. Този метод на доставки може да бъде задействан непринудено от две или повече страни членки.

Цитати

„ Регламентът е отговорът на актуалната обстановка. Газпром употребява енергийните доставки като оръжие (…), тъй че имаме нашия предпазен щит“, съобщи евродепутатът Йежи Бузек (ЕНП, Полша), който управлява договарящия екип на Парламента. С регламента „никой, който употребява силата като оръжие (…), няма да носи отговорност за нашите потенциали за предпазване. Освен това ще можем публично да стартираме взаимното си закупуване на природен газ в ЕС“, добави той.

„Страните с огромен потенциал за предпазване ще бъдат задължени да съхраняват най-малко 35% от потреблението си. Страните, които не разполагат с потенциал за предпазване, ще би трябвало да сключат съглашения с останалите страни членки за предпазване на нужните за тях количества газ. Това е механизъм за взаимност, който се предизвиква с сегашния регламент“, съобщи докладчикът Кристиан Бушой (ЕНП, Румъния), който е и ръководител на комисията по индустрия, проучвания и енергетика.

Можете да гледате цялостното видео изказвания тук.

Следващи стъпки

Законодателството беше признато в четвъртък с 490 гласа „ за “, 47 гласа „ срещу “ и 55 гласа „ въздържал се “. Преди публикуването му в Официален вестник на Европейския съюз и влизането му в действие се чака формалното утвърждение на Съвета.

Контекст

Комисията одобри законодателното предложение на 23 март в подтекста на войната на Русия против Украйна. Парламентът гласоподава на 5 април в поддръжка на задействането на ускорена процедура и даде „ зелена светлина “ за предлагането два дни по-късно. На срещата на върха във Версай водачите на Европейски Съюз желаеха ограничения за решение на въпроса с енергийната взаимозависимост.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР