Целият сектор свидевъдство в България е под заплаха заради чумата

...
Целият сектор свидевъдство в България е под заплаха заради чумата
Коментари Харесай

Целият сектор свиневъдство е под запхлаха

Целият бранш свидевъдство в България е под опасност поради чумата по свинете, предпруди еврокомисарят по опазването на здравето и сигурността на храните Витянис Андрюкайтис. Пред БНР той бе безапелационен, че немарливост е провокирала казуса с африканската чума. България е изправена пред голяма заплаха да загуби цялото си свидевъдство, съобщи още Андрюкайтис.
Той предложи управляващите да влизат във всяка къща, с цел да коментират нужните ограничения, които стопаните би трябвало да подхващат за тази болест.
Тези три думи - " във всяка къща ", са доста значими. И това да беседват с всички и да обяснят какви ограничения би трябвало да се подхващат, както и възможните последици и резултати. Почти няма време и в случай че това не се направи, България е изправена пред голямата заплаха да загуби цялото си свиневъдство, акцентира еврокомисарят.
По думите му подобен пик на болест е брилянтен образец за това, че в България не е направено доста, с цел да се избегне тази обстановка.
Тъжно ми е да чуя тази вест. И до момента в който чакаме формалните резултати от следствието, мога единствено да отбележа, че това се случи, тъй като някой е бил нехаен, не си е приключил работата както би трябвало и не е внимавал, съобщи Витянис Андрюкайтис.
Заради рецесията с чумата по свинете, Българска социалистическа партия изиска чуване в Народното събрание на на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и на вицепремиера Томислав Дончев.
Искането насочи заместник-председателят на Комисията по земеделие и народен представител от Българска социалистическа партия проф. Светла Бъчварова.
Във връзка с извънредно трагичната обстановка с разпространяването на африканска чума по свинете върша процедурно предложение да бъдат изслушани вицепремиерът Томислав Дончев, който е началник на Националния епизоотичен щаб за разпространяване на чумата и министърът на земеделието храните и горите, сподели Бъчварова. Все още не е ясно дали Танева и Дончев ще се съгласят да рапортуват пред депутатите.
Иначе министър Танева също призна, че свиневъдството ни е под опасност. Пред Българска национална телевизия тя разяснява още, че ограниченията са закъснели и е можело да са по-добри и по-навременни.
Танева удостовери, че близо 60 000 прасета ще бъдат евтаназирани. Сектор свиневъдство е под голяма опасност, добави министърът. Тя увери, че няма да се стигне до екокатастрофа в страната ни. И успокои всички хора, че няма никаква заплаха за здравето им поради африканската чума по свинете.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР