Целите, които се поставят с приемането на изменения и допълнения

...
Целите, които се поставят с приемането на изменения и допълнения
Коментари Харесай

Как ще се уговаря мястото при работа от разстояние

Целите, които се слагат с приемането на промени и допълнения в Кодекса на труда в България, регламентиращи работата от разстояние, имат за съществена цел да се усъвършенства трудовото законодателство, като се обезпечи по-голяма еластичност и сигурност при работата от разстояние, в това число във връзка с организацията на здравословните и безвредните условия на труд, отчитането на работата и контрола на работното време.

Да се обезпечи и равнопоставеност при гарантирането на трудовите хонорари сред командированите в границите на даване на услуги служащи и чиновници и служащите и чиновниците, към трудовото правно отношение на които се ползва българското трудово законодателство.

Какво плануват измененията в трудовото законодателство по отношение на регламентирането на условията в наличието на трудовия контракт и разпоредбите за отчитане на работното време и постигнатите резултати, коментира доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право.

По отношение на работата от разстояние съответните оферти в тези насоки са свързани са с взаимоотношения сред страните по трудовото правно отношение. Първото е регламентиране на минимални условия по отношение на наличието на трудовия контракт, когато се уговаря осъществяването на работа от разстояние.

 istock istock

Предвижда се с изключение на главните детайли на трудовото правно отношение (работно време, трудово заплащане, размер на платения годишен отпуск и др.) в трудовия контракт да се уговарят и мястото на работата от разстояние, както и интервалите на работа от разстояние и на работа в помещение на работодателя, при уречен разбъркан режим на работа (хибриден модел на работа).

Чрез уговаряне в трудовия контракт на съответното място, от което ще се прави работата от разстояние, се основава сигурност в връзките сред страните. По този метод нито една от страните няма да има право едностранно да трансформира уговореното място на работата от разстояние. Това обезпечава опция работодателят да подсигурява безвредните и здравословните условия на труд и да реализира надзор при осъществяване на работата.

Създава се и сигурност за служащия или служителя, който следва да предложи уместно помещение и работно място отвън територията на предприятието за осъществяването на работа от разстояние. Уговарянето в трудовия контракт на интервалите на работа от разстояние и на работа в помещение на работодателя, при уречен разбъркан режим на работа (хибриден модел на работа), е гаранция за ясното и тъкмо осъществяване на отговорностите на страните по трудовото правно отношение.

По този метод посредством взаимно съглашение е допустимо да се уговори режим на работа, който дава отговор на ползите както на работодателя, по този начин и на служащия или служителя. Това ще способства за обезпечаване на ефикасен индустриален развой и възстановяване на опциите на служащия или служителя за съвместяване на персоналния и професионалния живот.

 istock istock
Другото предложение изменение на закона е обвързвано с определяне на обвързване с самостоятелния и/или с групов трудов контракт, или с вътрешни актове на работодателя да се одобряват правила, посредством които да се дефинират редът за възлагането и отчитането на работата от разстояние, както и наличието, размерът, постигнатите резултати и други характерности на работата, които са от голяма важност за отчитане на осъщественото.

Ограничават работата от у дома

Работата от разстояние изисква друга организация при осъществяването й с оглед неналичието на директен надзор и контакт с работодателя. За гарантиране на правата на страните в трудовото правно отношение е значимо да са ясно избрани разпоредбите, по които се разпорежда работата, както и да са тъкмо избрани наличието, размера и метода на измерването при отчитане на работата.

Предвижда се опция разпоредбите да се дефинират както с самостоятелния и/или с групов трудов контракт, по този начин и с вътрешни актове на работодателя. Така се дава еластичност при избора на метода за тяхното приемане, с цел да може да се отговори съответно на потребностите на другите организационни структури в предприятията.

Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР