Цели народи са напускали мястото, където живеят и са търсили

...
Цели народи са напускали мястото, където живеят и са търсили
Коментари Харесай

Цели народи се преселват заради пандемии; ние идваме на Балканите

Цели нации са напускали мястото, където живеят и са търсили други територии за заселване. Епидемиите са били основна причина за това преселение на народите. Доказани са такива премествания на огромни маси от хора от 8300 години насам. Това написа в последния си брой Science Advances. Динамиката на пренасяне е доста по-голяма, в сравнение с се е предполагало до неотдавна, счита проф. Андерс Гетерстрьом от Центъра за палеогенетика на Стокхолмския университет.
В проучването има доста доказатества, че хората са бягали от болести, провокирани от бактерии и вируси.

Например преди 8300 година край езерото Байкал са се случили демографски събития със характерни прояви. В западните региони край езерото е почнало бурно миграционно напредване, до момента в който в източния край не е засечено нищо сходно.

В огромното изследване за преселението на цели нации поради пандемии взе участие и известната специалистка по биоинформатика от университета Аджеттепе в Анкара, Турция – Гулза Килинч. Тя е взела участие в изследваниято, които потвърждават предвижването на цели нации преди хиляди години от териториите на днешна Гренландия и Канада, както и от днешна Якутия към други елементи. Такива предвижвания е имало преди 6 хиляди години, и сред 2500 и 800 години преди Христа.

Доказано е към този момент, че бубонна чума преди 3800 години е причина огромни групи хора да изоставен регионите към река Лена в днешна Русия и да търсят нови земи към Европа. Някои от тези „ лъчове “ са стигнали даже до Балканите, считат учени от Мерсинския университет в Турция.

Първите български племена, съгласно една от научните хипотези, са се заселили в подножието на Памир. Все още не е напълно ясно от кое място са пристигнали там и какво ги е принудило да изминат дълъг път, с цел да спрат по тези места. След голям брой спорове с локалните планински племена през 4 век. Българите реалокират към северното крайбрежие на Каспийско море (приблизително на територията на днешния район Атирау. Казахстан). Те са живели тук към три века. Основателят на първата българска страна, наречена от византийците Древна Велика България, е хан Кубрат, управлявал от 635 до 650 година. Основателят на днешна България е неговият наследник, хан Аспарух.

Заселването на българите на Балканите се свързва от историци с двете чумни епидемии сред 541 и 750 година Последната е известна като „ чумата на Юстиниан “. Този интервал е прочут с 15 епидемиологични талази и чести преселвания на цели нации. По същото време от Азия към Европа потеглят османските племена.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР