Цели 99% от хората на Земята дишат въздух, съдържащ твърде

...
Цели 99% от хората на Земята дишат въздух, съдържащ твърде
Коментари Харесай

99% от хората на Земята дишат въздух, съдържащ твърде много замърсители

Цели 99% от хората на Земята дишат въздух, съдържащ прекалено много замърсители, съобщи Световната здравна организация през днешния ден, обвинявайки неприятното качество на въздуха за милиони смъртни случаи всяка година. Последните данни на здравната организация на Организация на обединените нации демонстрират, че всяко кътче на земното кълбо се сблъсква със замърсяване на въздуха, макар че казусът е доста по-сериозен в по-бедните страни.

" Почти цялото международно население (99%) диша въздух, който надвишава граничните стойности на СЗО за качеството му и заплашва здравето ", се споделя в изказване на организацията.

В предходния си отчет преди четири години СЗО откри, че над 90% от международното население е наранено от този проблем, само че от този момент стегна пределните стойности.

" Доказателствената база за вредите, породени от замърсяването на въздуха, нараства бързо и сочи обилни вреди, породени даже от ниски равнища на доста замърсители на въздуха ", съобщи СЗО.

Макар че данните на Организация на обединените нации от предходната година демонстрират, че пандемичните забрани и рестриктивните мерки за пътешестване са довели до краткотрайни усъвършенствания в качеството на въздуха, СЗО съобщи, че замърсяването му продължава да бъде сериозен проблем.

" След като сме претърпели пандемия, е недопустимо към момента да имаме 7 милиона предотвратими смъртни случая и безчет предотвратимо изгубени години на положително здраве заради замърсяването на въздуха ", съобщи в изказване Мария Нейра, началник на отдела за публично здраве и околна среда на СЗО.

Проучването на здравната организация дава данни за качеството на въздуха от повече от 6000 града в 117 страни.

Според нея констатациите са тревожни и акцентират значимостта на бързото ограничение на потреблението на изкопаеми горива.

Ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус акцентира, че терзанията от внезапното повишаване на цените на силата, дължащо се частично на съветската инвазия в Украйна, би трябвало да спомогнат за смяната.

" Настоящите опасения в региона на енергетиката акцентират смисъла на ускоряването на прехода към по-чисти и по-здравословни енергийни системи ", сподели той в изказване. " Високите цени на изкопаемите горива, енергийната сигурност и незабавната нужда от справяне с двойните здравни провокации, свързани със замърсяването на въздуха и изменението на климата, акцентират неотложната нужда от по-бързо прекосяване към свят, който е доста по-малко подвластен от изкопаемите горива. "

Докладът дава данни за концентрациите на рискови фини прахови частици (ФПЧ) с диаметър сред 2,5 и 10 микрометра (PM10) и частици с диаметър по-малък от 2,5 микрометра (PM2,5). ФПЧ2,5 включват токсични субстанции като сулфати и черен въглерод, които съставляват максимален риск за здравето, защото могат да обхванат надълбоко в белите дробове или сърдечно-съдовата система. За пръв път в отчета са показани и наземни измервания на средногодишните концентрации на азотен диоксид - постоянно срещан градски замърсител, който се свързва с респираторни болести, изключително с астма.

Докладът открива, че проблемите, свързани със замърсяването с прахови частици, са доста по-сериозни в по-бедните страни, само че и че множеството градове имат проблеми с азотния диоксид.

В отчета се показва, че до момента в който въздухът в 17% от градовете в страните с високи приходи не дава отговор на рекомендациите на СЗО за качество на въздуха във връзка с ФПЧ2,5 или ФПЧ10, в по-малко от 1% от градовете в страните с ниски и междинни приходи целесъобразните прагове са спазени.

В към 4000 града в 74 страни, които са събрали данни за азотния диоксид, измерванията демонстрират, че единствено 23% от хората дишат средногодишни концентрации на този газ, които дават отговор на равнищата в неотдавна обновените насоки на СЗО.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР