Църквата Св. Георги“ в Златоград се нуждае от ремонт. Обявена

...
Църквата Св. Георги“ в Златоград се нуждае от ремонт. Обявена
Коментари Харесай

Дарителска кампания за 150-годишния храм „Св. Георги“ в Златоград

Църквата „ Св. Георги “ в Златоград се нуждае от ремонт. Обявена е дарителска акция за събиране на дарения за неотложните действия. 

Тази година църквата „ Св. Георги Победоносец “ в Златоград ще означи 150-годишен празник. Построена е по време на Възраждането - в 1871 година. В храма има хубав иконостас и доста икони на известни зографи. В него са работили зографи от Дебърската художествена школа. Сред тях и видният български представител зограф Нестор Трайков, който е създател на иконите от царския жанр на иконостаса и на храмовата икона на Свети Георги. Братята зографи Михаил, Пане и Теофил Гюрчинови също са работили в този храм. 

Църквата се приготвя да посрещне празника си с изключение на молитвено - и с опит да се извършат поправки. През годините църквата е съхранила освен молитвения живот и респект към Бог, а и историята и паметта на родопчани, сподели свещеникът в храма отец Виктор.

В двора на църквата е издигнато и взаимно учебно заведение, което през днешния ден притегля локални и непознати туристи, а симбиозата сред храма и учебното заведение припомня, че всяко обучение е път към положителното, а Бог е обич.

Община Златоград ще подкрепи с 5 хиляди лв. неотложните ремонтни действия за православния храм, сподели зам.-кметът Елмира Угорлиева.

От църковното настоятелство приканват всеки да се включи с подаяние към храма, отдаден на един от най-обичаните светии, уважаван от християни и мюсюлмани. За задачата има оповестена дарителска сметка.

Църква “Св. Георги ” - Златоград

Банка ДСК IBAN: BG26STSA93000000473855

BIC: STSABGSF
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР