Църквата почита днес Св. Порфирий, който живял през ІV век

...
Църквата почита днес Св. Порфирий, който живял през ІV век
Коментари Харесай

Св. Порфирий пазил Кръста Господен |

Църквата уважава през днешния ден Св. Порфирий, който живял през ІV век и бил родом от Солун.

Той оставил богатия бащин дом и отпътувал за Египет, където приел монашество. Тогава той бил на 20 години. След като прекарал пет години в Скитската пустиня, той посетил Йерусалим и се заселил в Йорданската страна, където живеел в пост, труд и непрестанни молебствия.

След няколко години Порфирий тежко болен и помолил един прочут човек да го заведе в Йерусалим. Там той всеки ден посещавал храма " Възкресение Господне " и се покланял на светия Кръст, като от време на време допълзявал да светите места, тъй като не можел да върви от болки в стомаха. Един млад духовник, като видял неговия труд и премеждия, почнал да му прислужва. По негово предписание монахът отишъл в Солун и донесъл оттова неговата част от наследството, оставено на Порфирий от татко му. Порфирий раздал всичко на сиромасите и на бедните манастири, като не оставил нищо за себе си. Той чувствал себе си обогатен посредством Божията благосклонност, тъй като бил отлично изцерен от своята болест посредством явяването на Христа, който видял, сякаш слиза от кръста към него и чул думите: " Пази това дърво! "

Скоро по-късно Порфирий бил ръкоположен за духовник и му било поверено да пази скъпоценното дърво – Кръста Господен. Тук той прекарвал в непрекъсната молитва, радвайки се на своето служение. Но след няколко години Бог му показал друго дело.

В палестинския град Газа починал епископът и християни пристигнали при митрополита на Кесария Палестинска да го молят да избере за тях свещеник. Митрополитът енергично молил Господа за помощ и нему било внушено посредством признание от горната страна, че Порфирий ще бъде заслужен свещеник. Той поръчал на скромния йерусалимски презвитер и страж на животворящия Кръст да замине за Кесария. Едва там той разбрал за своето предопределение.

Свети Порфирий умрял в 401 година.

На 26 февруари християните у нас почитат и Св. Серафим Софийски вълшебник.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР