Църковните такси скочиха двойно по решение на Синода, съобщиха от

...
Църковните такси скочиха двойно по решение на Синода, съобщиха от
Коментари Харесай

Църковните такси скочиха двойно


Църковните такси скочиха двойно по решение на Синода, оповестиха от Синодалната палата. Мотивът на архиереите е, че парното, тока и всички услуги били поскъпнали, само че въпросните такси не били вдигани от 2007 година, написа "Монитор ". Преди три години те усилиха двойно и цената на свещите. Кръщането от 30 става 80 лв..
Независимо, че цените се подвигат на хартия, те от дълго време не са тези, избрани от времето на патриарх Максим. Всеки храм и надуваше съгласно апетита на свещениците за облага. В столичните храмове за свето Кръщение се плащаше и до ега не по-малко от 60 лв. такса, разясниха осведомени.
Венчавката към този момент става 140 лв., само че и досега таксата беше надута най-малко на 250 лв., в случай че е без хор, а с хор на някои места е даже 600 – 700 лв.. На хартия синодът усилва и таксата за снимане на частни тържества в храмовете – 20 лв. за фотоапарат и 60 за камера. Към момента в множеството черкви досега действително се плащаше надлежно 40 и 80 лв..
30 лв. става формалната такса за водосвет и 60 лв. за маслосвет. На процедура досега и тази такса е доста повече от закрепената в този момент от синода, защото всеки духовник получава на пари толкоз, колкото му дадат хората, които са си получили тази треба. Парите, нормално са доста повече от упоменатите числа.
За молебствия в границите на 40 дни, наричани за краткост от вярващите Четиридесетница, към този момент ще се заплаща до 40 лв., а петохлебие (частен молебен с обредни хлябове) 10 лв.. До момента макар цените от времето на дядо Максим, които бяха алегорични, всеки храм определяше самичък тези такси. Опелото към този момент ще коства 60 лв., а частната панихида – 30 лв.. Независимо от двойно по-ниските цени на хартия досега, свещениците в някои храмове взимаха неколкократно повече. Свещите бяха увеличени през 2015 година, като цените скочиха двойно.
Килограмът към този момент коства 80 лева Сега най-ниската цена за свещ е 40 стотинки. От м.г. в храмовете се продават и свещички, направени от чист восък. Техните цени са по-високи, само че за сметка на това при горенето не димят и не опушват иконите и стенописите в църквите. Най-малките восъчни свещи се продават за 50 ст., а по-големите за 1,25 лева, 2,50 лева и 5 лв..

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР