Цар Самуил и употребата на прилагателното македонски са едни от

...
Цар Самуил и употребата на прилагателното македонски са едни от
Коментари Харесай

В държавата на Самуил се пишело на македонски славянски език

Цар Самуил и използването на прилагателното " македонски " са едни от точките на недоразумение в Съвместната историческа комисия сред България и Република Северна Македония. А в същото време постигането на осезаеми резултати в разбирането на общата ни история е едно от изискванията на София да каже " да " на преговорната рамка на Скопие с Европейски Съюз. България настоя да се трансформират образователните стратегии по история, което към момента не се случва.

Българска национална телевизия показа извадки от учебниците по история в районен съд Македония и даде думата на един от членовете на комисията - чл.-кор. проф. Иван Илчев, да направи коментар по изказванията в тях.

Ето и образците:

В Скопие не престават да упорстват, че Самуил е македонски цар на македонско царство , като такива изказвания изобилстват в учебниците за IV, V и VI клас в югозападната ни съседка. На картата долу, да вземем за пример, е Първото българско царство при ръководството на цар Самуил години преди рухването под Византийско иго. На дребната карта вдясно, съгласно учебниците в Скопие, е тъй наречените " македонско царство ", което, съгласно учебника, " приключва процеса по дефинитивно образуване на македонската страна и народ ".



В северномакедонските учебници по история написа също по този начин, че Цар Самуил е учредител на македонска царска династия , който дружно с тримата си братя - Давид, Аарон и Мойсей, подвига въстание против българската власт през 969 година, отхвърля я и основава македонско царство.

" Когато те твърдяха, че Самуил е македонски цар
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР