Трябваше ли Демократична България да издигне свой кандидат-президент и не

...
Трябваше ли Демократична България да издигне свой кандидат-президент и не
Коментари Харесай

Проф. Ивайло Дичев пред Dir.bg: ДБ отдавна изпусна момента да издигне кандидат-президент

Трябваше ли " Демократична България " да издигне собствен кандидат-президент и не закъсня ли прекомерно? Какви ще са връзките й с новата коалиция на Кирил Петков и Асен Василев - " Продължаваме промяната "? Ще могат ли партиите на митинга да сформират ръководещо болшинство в идващия парламент без Българска социалистическа партия и дали тяхното присъединяване няма да се окаже по-лесно, в сравнение с това на " ИТН " - отговори на тези въпроси пред Dir.bg даде професорът по културна антропология в Софийския университет " Св. Климент Охридски " и политически анализатор проф. Ивайло Дичев.

- Г-н Дичев, " Демократична България " (ДБ) се записва за присъединяване в президентските избори, само че съпредседателят й Христо Иванов съобщи, че към момента не са решили сигурно дали ще повдигнат кандидат-президент и кой ще бъде той. Трябва ли, съгласно Вас, да го създадат, някои считат, че към този момент няма смисъл?

- Мисля, че те от дълго време изпуснаха момента, към този момент трябваше от 1 година да приказваме за някакъв човек. Вече е късно, даже да поддържат президента Радев, единственото, което могат да създадат, е да кажат на хората да гласоподават по съвест. Малко изпуснаха влака, също така май никой не се навива.

- Смятате ли, че тази бездейност ще отдръпне още техни гласоподаватели?

- Излагат се, несъмнено. Сега, в случай че намерят някакъв доста, доста безапелационен претендент, може да се трансформират нещата, само че тези, които слушам, че се спрягат, малко ме смущават.

- Кого имате поради?

- Примерно приказва се за една оперна певица, която не знам дали се е съгласила, само че извинявайте, да се направи на инат на Слави Трифонов с оперна певица, като доста културна...

- Александрина Пендачанска ли?

- Да... Чувам и още странни имена - Стефан Тафров - ами, кой ще гласоподава за него? Георги Господинов, който, доколкото знам, е отказал... Но това са далечни клюки, не знам нищо несъмнено. Искам да кажа, че този човек, който да повдигнат, трябваше от една година да бъде представян и да взима отношение по значими въпроси, в този момент внезапно тъкмо преди изборите, в последния миг, е малко смешно. Вкараха се в доста комплицирана, глупава обстановка. Най-добре беше или да поддържат Радев, или въобще да нямат претендент . Въпросът е, че става дума за политически знак, който да покаже, че те са разнообразни. А индивидът, който да го направи този знак, в този момент в някакъв смисъл ще се жертва, ще взе участие в акция, която ще загуби. Така беше преди време с Неделчо Беронов - безусловно глупава кандидатура, горкият човек, той беше възрастен...

- Не смятате ли обаче, че поддръжка за Радев не би била призната от извънредно десните гласоподаватели?

- Ами по този начин е, да... Затова, може би, в действителност единственият ход е да призоват хората да гласоподават по съвест, каквото решат. Да намерят някакви компромисни ходове, или просто да кажат, че не са намерили претендент.

- Има обаче и отзиви, че е по-добре да не издигат кандидат-президент, тъй като в случай че той стигне до балотаж, тогава ГЕРБ ще поддържа него, с цел да играе против Радев, а това няма да е мечтана поддръжка?

- Е, няма да стигнат до балотаж... Ситуацията е безспорен блокаж, Христо Иванов преди малко го слушах по някаква платформа, споделя: доста комплицирано било, тъй като се получили два избора едновременно.. Това е безусловно несериозно, от доста време се знае, че ще има президентски избори, Радев от дълго време е в центъра на вниманието, като един от водачите на тези митинги. Трябваше доста от дълго време да го решат това - или с него, или срещу него, само че нещо да създадат.

- Тоест, вие сте сигурен, че претендентът на ГЕРБ, който и да е той, сигурно ще стигне до балотаж?

- Не знам, кой ще бъде той? Аз нямам визия. Но и те са в същата идиотска обстановка, там се въртяха примерно Асен Балтов - който е разследван за някакви злоупотреби - по какъв начин ще го извадят него? Кантарджиев..., някакви такива персонажи, Петър Стоянов отхвърли. Самият Бойко Борисов да се яви, пък ще бъде безспорен цирк . Разбира се, в случай че той се яви, ще вземат повече, може би ще стигнат до балотаж. Въпросът е дали Радев ще победи още на първи тур. Според мен доста допустимо, само че зависи от изборната интензивност.

- Да погледнем и към парламентарните избори - беше ли вярно предлагането на Демократична България да се явят с общи листи с групировката на Кирил Петков и Асен Василев - " Продължаваме промяната "?

- За Демократична България щеше да бъде положително това решение, само че за другите - нямаше да бъде - те пробват да съберат повече гласове, взели са няколко % от Демократична България, само че главната им поддръжка не е от тях. Така че малко им се разминават ползите тук. Обръщам внимание, че тези хора, най-много Петков, бяха близки до Демократична България, той дори беше съосновател на " Да, България ". Не знам дали са се скарали, само че нещо стана, тъй че тези не ги припознаха, не ги привлякоха, нещо има в предишното, което ги е разделило . Ако Демократична България в действителност желае да взаимодейства с тях, ще им даде някаква лидерска роля, те сега са доста известни, само че има някаква ревнивост сякаш. То е обикновено - всеки водач се бори за себе си и Кирил Петков и Асен Василев желаят да бъдат значими, те се усещат на гребана на вълната.

- Самият Христо Иванов сподели, че са съперници...

- Да, само че в полза на Демократична България е тази конкуренция е да я няма. Това обединяване не се случи, можеше да стане някак преди време, в случай че тази партия беше зародила по-рано, да влезе в коалиция с трите партии на митинги. Надеждата е, че ще могат да ръководят дружно. Целият проблем на изборите тази година е " ИТН " (ИТН), която се оказа безусловно пробита история и доста съмнителна, аз съм извънредно засегнат от тях - в никакъв случай не съм си разрешавал да ги упреквам в нещо - чалгари и така нататък, усетите са каквито са си, само че това, което направиха е непоносимо, и продължат. Онзи ден един от сценаристите обясняваше в една телевизия: по какъв начин ще създадем партия с хора, които ни упрекват за дългата ръка на Движение за права и свободи. В същото време водещата го пита за техния кандидат- министър плагиат (Петър Илиев - б.р.) и той: а, не може поради един човек да развалим обединението. Значи един човек - вицепремиер, не е задоволително съображение, а една имитация е задоволителна...

- Мислите ли, че партиите на митинга ще съумеят да образуват ръководещо болшинство без Българска социалистическа партия, все още това наподобява много мъчно и самата Корнелия Нинова съобщи, че без тях няма да се мине?

- Аз мисля, че Българска социалистическа партия е по-нормално да взе участие в тази коалиция, считам, че те се държаха много обичайно тази година. Сега, евентуално ще има някакви разлики, само че по най-общите тематики мисля, че с тях ще е по-лесно разбирането, в сравнение с с Има Такъв Народ. Така че, като виждам последните числа - Демократична България, Българска социалистическа партия, ИБГНИ и новата партия биха могли да имат болшинство без Има Такъв Народ. Ако те се причислят, още по-добре, само че Българска социалистическа партия не бих ги отписал.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР