Трябва ли да има някакво обяснение при наказание или уволнение

...
Трябва ли да има някакво обяснение при наказание или уволнение
Коментари Харесай

Заповедите за наказание и уволнение задължително трябва да имат мотиви

Трябва ли да има някакво пояснение при наказване или уволняване по Кодекса на труда?
Ф. Т., София


Кодексът на труда (КТ) планува, че при нарушаване на трудовата дисциплинираност се постановат дисциплинарни санкции. За нарушаване на дисциплината се смята отговорното несъблюдение на трудовите отговорности. Дисциплинарната отговорност и наказванията се постановат без значение от имуществената, административнонаказателната или наказателната отговорност, в случай че такава отговорност се планува. 

КТ се пробва изчерпателно да изреди нарушаванията на трудовата дисциплинираност, при които се стига до дисциплинарни санкции. Такива са например закъснение, прибързано овакантяване на работа, отсъствие на работа или неуплътняване на работното време, явяване на служащия или служителя на работа в положение, което не му разрешава да извършва предоставените му задания. В този кръг попадат и неизпълнение на предоставената работа, неспазване на техническите и софтуерните правила, произвеждане на некачествена продукция, неспазване на разпоредбите за здравословни и безвредни условия на труда, несъблюдение на законните нареждания на работодателя, злоупотреба с доверието и уронване на положителното име на предприятието, както и разпространение на поверителни за него сведения и други

След това КТ показва и видовете дисциплинарни санкции. Те са забележка, предупреждение за уволняване, уволнение.

Изрично е посочено и че при установяване на дисциплинарното наказване се вземат поради тежестта на нарушаването, събитията, при които е осъществено, както и държанието на служащия или служителя. Разпорежда се също, че за едно и също нарушаване на трудовата дисциплинираност може да се наложи единствено едно дисциплинарно наказване.

Дисциплинарните санкции се постановат от работодателя или от несъмнено от него длъжностно лице с управителни функционалности или от различен орган, оправомощен със закон. Дисциплинарните санкции на ръководителя на предприятието, както и на служащи или чиновници, назначени от по-горестоящия орган, се постановат от този орган, разпорежда КТ. Преди да наложи дисциплинарно наказване, работодателят е длъжен да изслуша служащия или служителя или да одобри писмените му пояснения и да събере и оцени посочените доказателства. Когато работодателят авансово не е изслушал служащия или служителя или не е приел писмените му пояснения, съдът анулира дисциплинарното наказване, без въобще да преглежда разногласието всъщност. Единственото изключение от това предписание е, ако обясненията на служащия или служителя не са били изслушани или дадени по негова виновност

Друго главно предписание е, че дисциплинарните санкции се постановат не по-късно от 2 месеца от разкриване на нарушаването и не по-късно от 1 година от осъществяването му.

И стигаме до заповедта за дисциплинарно наказване. Дисциплинарното наказване се постанова с стимулирана писмена заповед, в която се показват нарушителят, нарушаването и по кое време е осъществено, наказването и законният текст, въз основа на който се постанова. Изрично е посочено, че би трябвало да има претекстове. Това значи, че в случай че такива няма, сигурно съответната заповед ще бъде анулирана от съда.

Иначе заповедта за дисциплинарно наказване се връчва против автограф на служащия или служителя, като се отбелязва датата на връчването. При неспособност заповедта да бъде връчена на служащия или служителя работодателят му я изпраща с предложено писмо с противоположна квитанция. Дисциплинарното наказване се счита за наложено от деня на връчване на заповедта на служащия или служителя или от деня на нейното приемане, когато е изпратена с предложено писмо с противоположна квитанция.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР