Трябва да знаете, че не всеки зъб се пуква или

...
Трябва да знаете, че не всеки зъб се пуква или
Коментари Харесай

Пукнат зъб - какво трябва да знаем?


Трябва да знаете, че не всеки зъб се пуква или чупи на едно и също място или по еднакъв метод. Има разлини аргументи, които могат да доведат до пукнатини в зъба, ето някои от тях:

Пукнат зъб-когато пукнатината стартира от дъвкателната повърхнина на зъба и се разгръща и по неговия корен. Понякога пукнатината е под гингивата и е вътре в кореновия канал. Пукнатият зъб не се разделя на две елементи, само че меките тъкани на зъба (пулпата) най-често са наранени и повредени. Малките пукнатини-те не са толкоз рискови, тъй като засягат единствено емайла на зъба и не доближават до дентина и пулпата. Те се следят при по-възрастни пациенти и са нещо обикновено, заради функционалностите които зъба прави през годините. Малките пукнатини не са индикация за лекуване. Не провокират болежка.

Пукнат туберкул (връх)-Туберкулът е мястото на използване на най-голямо дъвкателно налягане при дъвкателна функционалност. Ако туберкулът е повреден, то зъбът доста елементарно може да бъде строшен. В такива случай се усеща доста остра болежка в зъба, когато стиснете или захапете нещо. Раздвоен, раздвоен зъб- постоянно е резултат на нелекуван пукнат зъб. Зъбът се разделя на две половини. Най-често е разследване на отвесна фрактура по кореновия канал, която се разгръща и по дъвкателната повърхнина на зъба. Свързани публикации.. Бруксизъм и бруксомания - какво общо имат със скърцането със зъби? 0 Как да предпазим от контузии зъбите на детето? 0 За страха от зъболекари 0 Защо се чупят зъбите?
Много фактори могат да доведат до пукнатини в зъба, като:

Стискането на зъби, което може да сложи зъба под огромно дъвкателно напрежение и да докара до спукване; Големи обтурации (пломби), които отслабват стените на зъба; Дъвченето или отхапването на нещо доста твърдо, като лед, кокалчета, карамелизирани сладкиши, ядки; Пародонтално заболяване със загуба на кост, това може да докара до коренови фрактури; Рязка промяна на температурата в устната празнина. Как да разберете, че ви е строшен зъба?
Когато е строшен зъба, признаците могат да бъдат разнообразни и да затруднят преценката ви. Ще усещате болежка понякога, когато дъвчите нещо, изключително когато дъвкателното въздействие окаже своето деяние върху счупения зъб. Рязката промяна на температурите в устната празнина, изключително студените храни и питиета, ще провокират дискомфорт. Но може да бъдете и чувствителни към сладки храни без да имате кариозен развой. Част от гингивата към травмирания зъб може да бъде увеличена и подута.

Ако болката е непоносима, може да приемете болкоуспокоително, с цел да понижи главоболието и болката. При неустановеност какво медикаментозно средство да приемете, посъветвате се с персоналния си доктор или с фармацевт в аптеката.

Посещението при вашия ортодонт е неотложно, с цел да диагностицира процеса. Колкото е допустимо по-скоро посетете денталния доктор, тъй като лекуването ще е по-ефективно. Ако не бъдат лекувани, пукнатите зъби могат да доведат до самоумъртвяване на зъба и до развиване на цирей. Зъбът ви може да се нуждае от кореново лекуване или унищожаване от зъбната редица. В някои случаи зъбът се разделя на две елементи и тогава денталният доктор няма какво друго да направи, с изключение на да екстрахира зъба.

Лечението на зъба зависи от размера на увредата му. Вашият ортодонт ще ви предложи разновидности, с които да възвърне зъба ви, в случай че има предпоставки за това.

Както и счупените кости, по този начин и пукнатият зъб няма по какъв начин да се възвърне изцяло и да оздравее. Важно е обаче да му се приложи лекуване, тъй като по този начин се усилва опцията на зъба за по-дълъг живот в устата ви.

Как да предпазите зъбите си от контузии?
Има някои профилактични средства, с които можете да предпазите зъбите си като:
Носенето на устопазители (mouthguards)-ако стискате и скърцате през нощта със зъби, тези шини могат да предпазят зъбите ви от заличаване. Шините се употребяват и при практикуването на разнообразни типове спорт.; Избягвайте отхапването и дъвкането на твърди предмети и храни.
3755
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР