Трябва да сме сигурни, че се противопоставяме ефективно на руската

...
Трябва да сме сигурни, че се противопоставяме ефективно на руската
Коментари Харесай

Политико: Тагарев планира създаването на специализирани звена срещу руската пропаганда

" Трябва да сме сигурни, че се противопоставяме дейно на съветската агитация, акции за дезинформация и всевъзможен тип друго въздействие, което имаме в страната ", споделя той и прибавя: " Руският дипломат тук и някои други политически партии, авторитетни политици, те приказват с един и същи глас - и това не е гласът на нашите съдружници. "

Новият министър на защитата на България съобщи, че страната му желае да ускори поддръжката си за напъните на Европейски Съюз да достави Украйна с боеприпасите, от които тя се нуждае, с цел да продължи борбата си против войските на Москва, написа още " Политико ".

На фона на идната основна среща на върха във Вилнюс, идния месец министрите на защитата от НАТО са на двудневна среща в Брюксел, почнала през вчерашния ден, с цел да обсъдят по какъв начин да покачат индустриалния потенциал на съюза за поддръжка на Украйна, както и качествата си за защита и въздържане, показва изданието.

През май страните от Европейски Съюз завършиха съглашение да изпратят на Киев един милион 155-милиметрови снаряда, както и ракети, до края на март идната година. Те се съгласиха да дават боеприпасите неотложно от личните си ресурси и разноските на страните членки да бъдат отчасти възобновени. Споразумението планува един милиард евро за тази част от проекта и още един милиард за стратегия за взаимно възлагане на поръчки за снаряди за Украйна, както и за попълване на личните ресурси. Европейската комисия също по този начин предложи самодейност на стойност 500 милиона евро за укрепване на европейските качества за произвеждане на оръжия и за реализиране на тези цели.

Като част от тези старания Европейската организация по защита стартира план за взаимно придобиване на снаряди за попълване на запасите на страните членки или непосредствено изпращане в Украйна. България, дружно със спазващата боен неутралитет Ирландия, е едната от единствено две страни членки на Европейски Съюз, които не вземат участие в този план.

" Ние много явно се стремим да се присъединим към тази коалиция ", споделя Тодор Тагарев пред " Политико ".

" Смятам, че ще можем да предоставим някои от нужните муниции за Украйна ", прибавя той.

По думите на българския министър към момента не е било взето политическо решение, " само че сигурно ще поставим старания и аз считам, че ще намерим метод ".

Този ход бележи внезапна смяна в курса на балканската страна, чието ново държавно управление встъпи в служба предходната седмица след интервал на продължителна неустойчивост, прави умозаключение " Политико ".

В статитята се споделя още, че " българският президент Румен Радев, който имаше невиждани пълномощия да назначава поредни служебни държавни управления и за който някои наблюдаващи считат, че има благосклонности към Русия, в края на март изключи опцията България да се причисли към обединението ".

Миналия декември българските депутати утвърдиха пакет с военна помощ за Украйна след продължителни разногласия, макар че като цяло той беше стеснен до по-леко въоръжение. Въпреки това се счита, че страната е доставила до една трета от боеприпасите за Украйна в началните стадии на съветската война посредством медиатори, оторизирани от предходното проевропейско българско държавно управление, отбелязва изданието.

Според Тагарев преимуществото на това София публично да се причисли към обединението, е че " България обичайно е профилирана в производството на леко стрелково оръжие, леко въоръжение и муниции " още по руско време, написа " Политико ".

По думите на професионалния боен специалист обаче даряването на изтребители МиГ-29 и Противовъздушна отбрана системи би било " предизвикателство ", защото запасите на България са нужни за посрещане на личните потребности на страната. Той също по този начин е признал, че огромна част от танковия парк на страната е на възраст половин век.

Според Тагарев страната е напът да извърши уговорката си към НАТО за консумиране на два % от Брутният вътрешен продукт " до 2024 година ", и той счита, че това би трябвало " да бъде минимумът ".

Според него Украйна " безусловно би трябвало " да бъде призната в НАТО, " когато разрешат изискванията " - имайки поради, когато войната на Русия завърши. Прокарването на тази позиция обаче няма да е елементарно в страна, в която по информация от социологическо изследване от предишния декември единствено 46% от хората считат, че войната в Украйна е напълно по виновност на Русия в съпоставяне със приблизително 88% от хората в Европейски Съюз, показва " Политико ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР