Трябва да сме подготвени, че дипломацията може да се провали

...
Трябва да сме подготвени, че дипломацията може да се провали
Коментари Харесай

НАТО предупреди Русия, че агресия срещу Украйна ще струва скъпо

" Трябва да сме готови, че дипломацията може да се провали " - това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг във връзка договарянията с Русия и скупчването на нейни войски на границата с Украйна.

Днес министрите на външните работи на Алианса организираха виртуална среща по този мотив.

" Рискът от спор е действителен. В продължение на много седмици Русия не е подхванала стъпки за понижаване на напрежението. Продължава скупчването на съветски войски, на десетки хиляди бойни групи и това се съпровожда от заплашителна изразителност ", сподели още Столтенберг. 

Във връзка с настояването на Русия да не бъдат разполагани спомагателни сили в страни, които не са били част от НАТО до 1997-ма година, той сподели, че няма втора класа членки, които да бъдат защитавани по-малко.

Столтенберг акцентира, че Украйна е суверенна страна и има право да се отбрани. Същевременно той посочи като позитивен миг обстоятелството, че Русия е съгласна да седне на масата за договаряния, което да подсигури провеждането на Съвета НАТО-Русия в сряда. 

Министрите на външните работи през днешния ден са били безапелационни, че всяка по-нататъшна експанзия против Украйна ще коства скъпо на Русия. Столтенберг сподели още, че ще ръководи съвещанието на комисията НАТО-Украйна в понеделник, на което ще участва и министърът на външните работи на страната Дмитро Кулеба. На него ще бъде разискван развоят на обстановката.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР