Трябва да сме много внимателни с препоръките за замразяване на

...
Трябва да сме много внимателни с препоръките за замразяване на
Коментари Харесай

Пеканов: Трябва да сме много внимателни с препоръките за замразяване на пазарните механизми

Трябва да сме доста деликатни с рекомендациите за заледяване на пазарните механизми. Това сподели по bTV служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов.

Коментарът му е във връзка отправения въпрос от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова към другите партии съгласни ли са да се замрази цената на природния газ за бита, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Такава мярка беше взета за обезщетенията за тока – на 100%, на калпак. Това е нещо, което аз като икономист не мога да приема “, разяснява Пеканов.

По думите му в обстановка, в която хората би трябвало да бъдат подтиквани да пестят, замразяването на пазарния механизъм не е добър вид.

„ Аз постоянно съм подкрепял по-щедрата фискална политика, тази, която оказва помощ по време на рецесия. Но не на 100% и не на калпак. Помощите би трябвало да са целеви и би трябвало да са за тези, които имат потребност от тях. Затова е доста значимо да въведем дефиницията за енергийна беднотия, с цел да оказваме помощ на семействата, които имат потребност от помощ. По същия метод би трябвало да се прегледат компаниите и секторите, които са най-засегнати от рецесията и единствено на тях да се оказва помощ. А за другите, които печелят от инфлацията и повишението на цените, моментът не е верен, с цел да се оказва помощ “, сподели още вицепремиерът.

На въпрос има ли риск България да не съблюдава декларираната дата за въвеждане на еврото, Пеканов отговори, че има доста техническа работа, която би трябвало да бъде свършена.

„ Имаше някои разлики сред съдружните сътрудници по тематиката с еврото, надлежно не цялата техническа работа се е движила задоволително бързо в последните месеци “, разяснява вицепремиерът.

Атанас Пеканов изясни, че има координационен съвет сред Министерството на финансите и Българска народна банка за участието на България в еврозоната.

„ Аз също ще вземам участие на равнище вицепремиер в този съвет, тъй че техническата работа да се движи, тъй че да подсигуряваме, че всичко това е свършено. Както споделих, това включва законодателни промени, както и техническа работа във връзка с връзката, подготовката на банките, на небанковия бранш, защитните механизми, тъй че жителите да не са сюрпризирани, да не са по някакъв метод ощетени, когато се стигне до този развой “, изясни Пеканов.

Вицепремиерът сподели още, че се преглеждат всички най-хубави практики за приемане на еврото от другите европейски страни.

„ Трябва да се изясни на хората, че цените в магазините няма да се трансформират за един ден, цените ще стартират да се демонстрират в двете валути, уточни вицепремиерът. Ще има механизми, по които хората ще могат да алармират за възможни злоупотреби “, означи той.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР