Трябва да се повиши доверието на пациентите и да им

...
Трябва да се повиши доверието на пациентите и да им
Коментари Харесай

Експерти: Трябва да се повиши доверието на пациентите и да им се осигури информиран достъп до лекарства

Трябва да се увеличи доверието на пациентите и да им се обезпечи осведомен достъп до медикаменти. Около това се сплотиха специалистите на интернационална конференция, която е част от календара на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз в бранша на опазването на здравето, състояла се в НДК. Това заяви пресцентърът на Министерството на здравеопазването.

В рамките на форума е имало полемики по тематики за достъпността до лекарствените артикули, за техния лечебен резултат и за успеваемостта при потреблението на обществения запас.

Присъстващите са се обединили към мнението, че Европа е потвърдила, че настоящата регулаторна рамка в региона на медикаментите би трябвало да подсигурява сигурността на пациентите и да обезпечи качествено лекуване посредством потвърдено ефикасни лечения.

Участниците са разискали нуждата от използването на правилото на пропорция при снабдяването с медикаменти, нуждата от отчитане на спецификата в лекарствените политики на страните членки на Европейски Съюз и опцията за намиране на общо национално и европейско решение. Едно от основните послания е било, че лекарствените артикули са характерни артикули и търговията с тях, както и контролът върху дефицита на лекарствени артикули следва да бъдат регламентирани с устойчиви решения.

Акцент е бил подложен върху намирането на баланс сред времето на регулаторното утвърждение и данните за сигурност на новите лекарствени лечения. Участниците във форума са били безапелационни, че националните лекарствени регулатори се нуждаят от надеждни данни за успеваемостта на терапиите. В този подтекст, от първостепенно значение е Европейският съюз да бъде пореден в политиките си по повод и на генеричните медикаменти, и на новаторските, което е в отбрана на ползите на всички европейски пациенти. Представителите на откритите в Европейски Съюз иновационни и генерични производители, търговци на медикаменти и регулаторни институции са заявили пред участниците на конференцията уговорката си към здравето на хората при взимане на бъдещи решения в тази сфера - на национално и на европейско равнище.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР