Трябва да се намерят механизми да се осигурят маски от

...
Трябва да се намерят механизми да се осигурят маски от
Коментари Харесай

Шефът на НОЩ: Шалът и шлемът не могат да заместят маските

Трябва да се намерят механизми да се обезпечат маски от по-висок клас за хората, които не могат да си разрешат много по-високата цена. В този дух се изрече пред шефът на Националния действен вариант ген. Венцислав Мутафчийски. Както писахме през вчерашния ден, от 1 февруари България също завишава условията към защитните средства, с които ще се влиза в затворени публични места - там към този момент няма да се пускат хора, които вместо маска носят шлем, шал или забрадка. За разлика от други страни обаче, където поради новия вариант към този момент се изключва използването на платнени и домашно направени маски, у нас такова условие не се разисква, нито пък има възможност да се създадат наложителни маските от по-висок клас както направи Австрия. В новата заповед на здравния министър е упоменато, че в затворени публични места ще се влиза наложително със " защитна маска за лице за еднократна или многократна приложимост ".

Нито шаловете, нито шлемовете могат да изиграят ролята на маска, разяснява Мутафчийски. По-високият клас маска е целесъобразен, тя в действителност пази по-добре и пази човек да стигне здрав до имунизация , добави той. Тези маски обаче сега костват най-малко 3 лева, а са за еднократна приложимост. На въпрос по какъв начин един пенсионер може да си разреши да даде половин пенсия за маски, шефът на НОЩ разяснява: " Трябва да се намерят механизми в тази тенденция, ние нямаме такива пълномощия ". В Германия да вземем за пример от декември държавното управление дава маски от клас FFP2 на възрастното население, Австрия също дава обещание да ги направи налични за всички. У нас въпросът изобщо не е повдиган до момента.

" Личното ми мнение е, че заведенията не би трябвало да отварят преди 1 март ", разяснява шефът на НОЩ. По деветстепенна канара за риска от заразяване питейните заведения и нощните заведения са на върха на пирамидата - с 9-а степен риск от заразяване, уточни той. Ресторантите са в идната група - рискът от заразяване е 7-8. При заведенията за хранене с външна повърхност рискът от заразяване е най-малък - към 3. " Фитнесите са доста рисково нещо, хипермаркетите са с заплаха 4 ", сподели Мутафчийски. У нас обаче притежателите надвиха и фитнесите отварят от 1 февруари при запълване на 50% от потенциала.

По другата канара - на Оксфорд за тежестта на рестриктивните мерки, нашите ограничения са с тежест към 65% - не са толкоз прецизни и всеобхватни, по думите на шефа на НОЩ. Този % обаче се реализира с учебните заведения, моловете, детските градини и нощните заведения и носенето на маски, а единствено носенето на маски дава единствено 15% суровост на ограниченията.

Новият вариант на вируса е у нас - потвърден е в осем проби в София и провинцията. " Не можем да кажем по кое време той ще господства в предаването, само че в случай че съдим във Англия, където това стана за към 2 месеца, това е много алармиращо, тъй като съгласно разнообразни източници той е сред 30 и 70% по-заразен. Колкото повече сериозни места се позволяват, толкоз повече вероятността за експоненциално разпространяване на инфектираните е по-голяма ", сподели Мутафчийски. Той даде образец, че новият вид на вируса е довел до смяна на дефиницията за непосредствен контакт във Англия. За контактен във Англия към този момент се счита човек, който е бил повече от 15 минути (акумулирано време, а не едновременно без прекъсване) на разстояние до 2 метра от доказан случай на COVID-19 (при 1,5 м досега).

" Ние сме в прелестна кондиция, чудесна кондиция . Една от четири страни в Европа в оранжевата зона сме - Гърция, България, Финландия и Норвегия. Всичко друго е в алена и мрачно алена зона. Не знам за какво толкоз желаеме да излезем оттова ", разяснява Мутафчийски настояванията за отваряне. За обстановката в лечебните заведения той уточни, че сега ВМА " пращи по шевовете от пациенти без COVID-19 ", откакто бяха възобновени плановият банкет и интервенциите.

Мутафчийски разказа по какъв начин се е показал резултатът на имунизацията при него. " Около десетия ден след първата доза нямах никакви признаци нито на антитела, нито на клетъчен имунитет. Към 15-ия ден имаше възкръсване на клетъчния имунитет, а след второто убождане към този момент имам протективна доза антитела - над 77% при най-малко 30% и доста добър и под напрежение клетъчен имунитет ", изясни той. Шефът на ВМА уточни, че към момента има доста незнайни, само че при първите доброволци с имунизацията на " Пфайзер " имунитет към този момент има седми месец. По другия въпрос без отговор - инфектиран ли е за близките имунизираният човек, Мутафчийски изясни, че е реалност, че при подаване на вируса в носоглътката, имунната система би трябвало да се задейства и да обезврежда вируса.

Шефът на НОЩ посочи и нещо, което нормално се подминава при мненията за имунизациите: " Всички разработки дават 100% сигурност да не прекараш тежко болестта . " АстраЗенека " дава доста по-малка сигурност от заразяване - 70-75% сигурност от заразяване, само че 100% сигурност от превозване на тежка форма на болестта ". " Ако ние вземем всички ваксини, които ни се поставят посредством квотния принцип, ще разполагаме с 12 млн. ваксини, какъв брой още би трябвало да вземем  - за делник, за празник и за рожден ден? ", разяснява той във връзка въпросите ще купим ли и съветска ваксина.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР