Трябва да се намери начин за компенсиране на битовите потребители

...
Трябва да се намери начин за компенсиране на битовите потребители
Коментари Харесай

Булгаргаз пита как ще се компенсират топлофикациите

Трябва да се откри метод за компенсиране на битовите консуматори за високите цени на природния газ и тока. Стои обаче въпросът по какъв начин ще бъдат обезщетени топлофикационните сдружения за разликата сред покупната цена на природния газ от доставчика " Булгаргаз " и продажната цена. Това съобщи изпълнителният шеф на газовото сдружение Николай Павлов.

" Да предположим, че те закупуват газа за 100 лв. и го употребяват за произвеждане на топлинна сила и събират 50 лв.. Тези 50 лв. - тази разлика би трябвало да бъде обезщетена ", разясни той.

Според него входящите парични потоци на топлофикациите няма да доближават, с цел да си покриват отговорностите за доставка. Оттам насетне всички по веригата били застрашени.

По думи на Павлов, за да може наложеният мораториум да има триумф, всички участници по веригата би трябвало да бъдат обезпечени.

Той уточни, че до на следващия ден " Топлофикация - София " има период да изплати дължимите на " Булгаргаз " 125 милиона лева по фактура за сегашния месец. Ако парите не постъпят, сдружението няма да може да заплати природния газ за януари.

Павлов акцентира, че те са най-големият клиент на " Булгаргаз " и е жизненоважно да си заплащат потреблението, с цел да може " Булгаргаз " да заплаща на своите снабдители. При незаплащане могат да бъдат прекратени доставките, а от това цялата стопанска система по негови думи ще пострада.

Шефът на газовото сдружение посочи, че България сега има една от най-ниските цени на природния газ в Европа.

Разликата сред европейските пазари и тази цена, по която " Булгаргаз " продава, е над 35%, а както вървят цените, се обрисува да бъде и двойна, изясни той.

Според него мораториумът като политическо решение на Народното събрание ще разреши на битовия консуматор да заплаща електрическата енергия и топлинната сила по цени, които КЕВР е утвърдил по-рано тази година, т.е. има замразяване на цените или отсрочване на тяхната актуализация за интервал евентуално от няколко месеца.

" Очевидно в Европа има газова рецесия, енергийна рецесия. Тук, в България, рецесията е по-скоро обвързвана с високите цени и затова не би трябвало да се позволява рецесията на високите цени да прерасне в енергийна рецесия, т.е. в дефицит на сила ", безапелационен бе Павлов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР