Трябва да работим ежедневно за премахване езика на омразата. И

...
Трябва да работим ежедневно за премахване езика на омразата. И
Коментари Харесай

Д-р М. Врабевски: В Европейския парламент трябва да бъдат изслушани българи от Северна Македония

Трябва да работим всекидневно за унищожаване езика на омразата. И да даваме непрестанно персонален образец. Хората нямат потребност да слушат безсмислени мнения по тв приемника.

Това съобщи в обзорната седмична стратегия на Дарик Д-р Милен Врабевски, във връзка последното напрежение сред Скопие и София, след стрелбата против българския клуб " Цар Борис III " в Охрид.

Той посочи, че прави непрестанно поправки на български клубове и осведомителни центрове в Северна Македония. Вече е възобновен Българският културен център " Иван Михайлов " в Битоля, който пострада след гърмеж това лято, фондацията на Врабевски подкрепя и Сдружениетоза българо-македонско другарство, както и Арт студио " Св.Св. Кирил и Методий ", чиято държавна дотация македонската страна стопира, след посещениена децата в България.

Фондация " Българска памет " започва тази седмица акция " От двете страни на границата ", в която се включиха младежи от Родопите и Северна Македония. Те откриха взаимна галерия в постройката на Народното събрание в София, посетиха дружно Копривщица и Рилския манастир, а в двореца " Врана " бяха посрещнати от някогашния министър-председател и престолонаследник Симеон Сакскобурготски. Там децата сервираха и венец на гроба на Цар Борис III.

Врабевски, който непрестанно оказва помощ на българските общности в чужбина и работи по доста юношески стратегии, удостовери, че в Северна Македония, с изключение на ръководителите на българските културно-информационни центрове, сепреследват уредници и шефовете на учебни заведения, които осъществят взаимни планове с Фондация " Българскапамет " по Еразъм+.

Според него, в отношението сред двете страни в този момент, не би трябвало да се слага акцент върху предишното и историята, авърху построяването на автомагистрали - в дословния и в преносния смисъл.

Българи от Северна Македония би трябвало да бъдат изслушани в европейския парламент, безапелационен е Д-р Врабевски.

" Инвестираш в младото потомство, с цел да живее топо-добре - толкоз е просто ", разяснява още Врабевски. На въпроса какви са упованията му в развиването на междусъседските връзки, той отговори: " Не чакам нищо. За мен е значимо да покажа, че в случай че влагам в българските деца, влагам и в децата от другата страна на границата, тъй като считам, че сме същите хора. Това са нашите братя и сестри.Аз работя в Македония като човеколюбец, и знам че е за положителното на България ".



В акцията " От двете страни на границата " екипът на Фондация " Българска памет " планува да работи в 4основни посоки:

1. " Историците приказват " - за аргументите, които довеждат до утежняването на връзките сред България и Северна Македония

2. " Гласът на младите " - спорът през погледа на младежи от двете страни на границата?

3. " Аз съм българин от Македония " - разкази на представители на българската диаспора;

4. " Добрият образец " иролята на Фондация " Българска Памет " за другарствата от двете страни на граница.

" Ниеповече от всеки път се нуждаем от урок по родолюбие, само че не такова, каквото сме привикнали до момента, а родолюбие като принадлежност, като идея ", счита основателят на Фондация " Българска памет " Д-р Милен Врабевски.

Вече повече от 16 години Фондация " Българска Памет " работи в интерес на развиването на положителни връзки от двете страни на границата посредством многочислените вложения на основателя и ръководител на фондацията доктор Милен Врабевски в западната ни съседка.

* Още през 2006 година Българският предприемач и човеколюбец се заема с възобновяване на българското военно гробище край Ново село, районен съд Македония, където са заровени 71 български бойци, починали в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората международни войни. Така от изоставено гробище, през последните 15 години този мемориал се посещава от хиляди, решили да отдадат респект на героите. Всяка година на 6 май Фондация Българска Памет провежда взаимни празнувания на мемориала в духа на добросъседския разговор и взаимност сред България и Р. Македония в вероятността на общото европейско бъдеще.

* Врабевски финансира и строителните действия по построяването и реставрацията на най-големия православен храм в районен съд Македония „ Св. Св. Кирил и Методий “ в гр. Делчево, за построяването на който жителите на града чакат цели две десетилетия.

* През 2017 година доктор Врабевски се среща с тогавашния министър-председател на районен съд Македония Зоран Заев в наличието на Негово Високопреосвещенство Струмишкия митрополит дядо Наум. Темата на диалога сред българския предприемач и македонския министър председател са съответни оферти за подсилване на добросъседските връзки сред двете страни. Сред тях е историческият миг през 2018 година, когато с под наем полет доктор Врабевски персонално занася Великденския Благодатеногън от България в районен съд Македония,в името на положителните връзки сред двете страни.

* Д-р Врабевски е хазаин и на историческата среща на шефовете на учебните заведения от двете страни на границата, която се организира в Банско през 2019 година

* В разгара на пандемията от Ковид 19, през април 2020 година, ръководителят на Фондация " Българска Памет " подари персонални защитни средства за лекарите на първа линия от районен съд Македония, предопределени за региона на градовете Струмица, Делчево и Свети Никола. На всички лекари бяха обезпечени маски, очила и гащеризони.

* През същата година с неговат финансова поддръжка бе открит кабинет по информатика в СОУ „ Яне Сандански ” в гр. Струмица, Република Северна Македония. Той подари 16 компютъра. С негови средства бе дооборудван и музикалният кабинет на гимназията. При визитата си тогава доктор Врабевски обезпечи средства и за рехабилитация на дете, потърпевшо при акцидент. Оборудва и компютърна зала в гр. Берово, Република Северна Македония с 20 нови компютъра.

* През 2021 година Милен Врабевски инициира и финансира откриването на два имунизационни центъра на граничните пунктове Златарево и Станке Лисичково, предопределени за имунизиране на жителите от Република Северна Македония. Необходимостта от двата центъра за имунизация пристигна откакто дълго време жителите, живеещи на територията на районен съд Македония, нямаха достъп до най-популярните и мечтани ваксини против Covid-19.

* Сред най-големите начинания на Фондация " Българска Памет " са годишните семинари, на които младежи от България, районен съд Македония, Албания, Сърбия, Молдова и Украйна дружно учат, творят, забавляват се и основават трайни другарства.

* Д-р Врабевски влага и в стратегия за стипендии на надарени младежи от районен съд Македония. През тази година той финансира и сдружението Детско художествено ателие „ Свети Кирил и Методий “, гр. Битоля. Припомняме, че неотдавна Република Северна Македония спря държавната дотация на ателието след визитата им в България по покана на Фондация " Българска Памет ". През лятото художниците рисуваха в Пловдив и София, предстоят и нови визити в България и Брюксел, още веднъж проведени и финансирани от Врабевски.

* Българският предприемач и човеколюбец е и най-големият донор на българските културни сдружения в районен съд Македония – „ Иван Михайлов “, Битоля, съдружие Хоризонти “, Охрид и съдружие „ Цар Борис III “, Охрид. Мисията е да работят дружно за културен и стопански продан, унищожаване езика на омразата и улеснение на европейската интеграция на Република Северна Македония.

Сред идните цели, които ръководителят на Фондация " Българска Памет " си слага е и основаването на българско учебно заведение в Република Северна Македония.Младежката културна стратегия в акцията " От двете страни на границата " планува и изнасяне на театрални постановки, както у нас, по този начин и в западната ни съседка.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР