Трябва да предлагаме като стимул на високообразованите специалисти жилища в

...
Трябва да предлагаме като стимул на високообразованите специалисти жилища в
Коментари Харесай

Дончев: Да връщаме българските специалисти от чужбина, като им даваме жилища

Трябва да предлагаме като тласък на високообразованите експерти жилища в страната, с цел да се прибират от чужбина и да работят тук, тъй като не може тази политика да се изчерпва единствено с намиране на жилища за обществено слаби жители. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев по време на годишната среща на бизнеса с държавното управление.

Правителството работи за справяне с последствията от демографската рецесия и емиграцията на експерти отвън страната посредством активизирането на неактивните на пазара на труда, продължи той. Това са към 200 хиляди безработни сега, от които 75 хиляди души не са работили за интервал по-дълъг от 2 година Ако предположим, че една част от безработните са ниско образовани, без трудови привички, част от тях - представители на малцинствени общности, имаме хора, за които наличието на пазара на труда не е обвързвано с професионално умеене, а с избрани равнища на десоциализация, изясни Дончев, представен от БГНЕС.

Един човек, в случай че е незает за един интервал по-дълъг от 2 година, той си трансформира навиците в неприятния смисъл на думата и там не приказваме за ограмотяване, а за обществена работа, сподели той. Вторият запас, несъмнено, е хипотезата реемиграция. Третият сюжет е обвързван с привличането на работна мощ от други страни - приказваме главно за български общности от прилежащи и не толкоз прилежащи страни. Този сюжет работи, изключително в областта на услугите, безапелационен бе вицепремиерът, въпреки да направи ангажимента, че няма напълно сигурни данни по този въпрос. Темпът на овакантяване на страната е към 25 хиляди души на година, а на завръщане - към половината от тях, почти 11 700 души, посочи той.

Разбира се, заплатата е движещ фактор, само че анализът и ограниченията, които бихме могли да предприемем, ще бъдат непълни, в случай че се водим единствено от този индикатор, акцентира Дончев. Има разнообразни сюжети на завръщащите се по разнообразни аргументи. На нас към този момент ни би трябвало подробен скрининг на целия набор от вероятните случаи. Ако пък приказваме за тактики - от тях имаме доста, установи Дончев и добави, че те даже би трябвало да се лимитират. Когато всичко ти е приоритет-нищо не ти е приоритет, сподели той.

Има хубави начинания от страна на частния бранш - в случай че някой се завърне от чужбина и отиде да работи при тях, да получи избрани тласъци - да му покрият разноските за път, за настаняване… Това звучи добре, отсече Дончев. Но аз си мисля, че имаме два запаса, които са напълно неизчерпани, продължи той. На първо място - жилищната политика. Не може в страната тя да се изчерпва единствено с намиране на жилища за обществено слаби жители. Тя би трябвало да е част от тласъците, свързани с пазара на труда, сподели Дончев. В някои региони на страната имаме голям капацитет от неизползвани жилища, които са де факто необитаеми - не можем да открием даже притежателите им, с цел да ги накараме да си платят налозите, даде образец вицепремиерът. Но в случай че локалните управляващи разполагат с по-големи жилищни фондове, това би могло да бъде част от пакетите, от тласъците за настаняване в ремонтирано жилище, сподели още той.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР