Трябва да поставим на първо място човешкият фактор, а след

...
Трябва да поставим на първо място човешкият фактор, а след
Коментари Харесай

Нинова: Човешкият фактор е по-важен от модернизацията на армията

Трябва да сложим преди всичко човешкият фактор, а по-късно модернизацията на военната техника. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на конгрес, отдаден на бъдещата общоевропейска защита и ролята на България.

Според Нинова е безсмислено да се купува нова техника, в случай че няма експерти, които да работят с нея. Социалистката акцентира, че сходен проблем към този момент се вижда във Военновъздушните сили, където има демотивация на персоналния състав, дефицит и отлив на фрагменти. Именно по тази причина по думите й човешкият фактор би трябвало да е преди всичко.

Корнелия Нинова посочи, че от години текат политически разногласия към модернизацията на войските. "Всички имат потребност от рационализация. Но би трябвало да намерим салдото и модернизацията да бъде ситуирана във времето, тъй че да не се натоварва най-бедната страна, страната с най-големи обществени проблеми ", добави водачът на левицата.

Тя посочи, че имаме капацитет във военно-промишления комплекс, с който можем да възползваме от една общоевропейска отбранителна политика. Но тези въпроси следва да се вземат решение.

"Възможно е да се откри решения на тези въпроси въз основата на национално единодушие. Но стъпвайки и български, и на европейски правила и полезности. Те би трябвало да бъдат мисъл за това по какъв начин в идващите месеци и години Европа да стане по-силна и по-единна. И да откри общото решение освен за сигурността на Европейски Съюз, само че и на всеки един европейски жител ", сподели в умозаключение Корнелия Нинова.

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев уточни, че близо 70% от европейските жители желаят основаването на обща защита. Той прикани политиците да отговорят на това очакване.

Станишев обаче разяснява, че Европа е "традиционно мека мощ " и това е едно от огромните преимущества и неповторими черти на Европейски Съюз, които би трябвало да се запазят и развият. По думите му някои от големите провокации не могат да се преодолеят с политически решение. И даде образец точно с отбранителния потенциал и опциите за гарантиране на сигурността.

Председателят на европейските социалисти даде да се разбере, че в случай че не модернизираме войските си и не покажем военни качества, никой няма да ни предложения в бъдещета общоевропейска отбранителна конструкция.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР