Трябва да намерим общо приемливо решение с България, за да

...
Трябва да намерим общо приемливо решение с България, за да
Коментари Харесай

Бъдещият премиер на С. Македония кани Кирил Петков в Скопие за преговори за ЕС

Трябва да намерим общо задоволително решение с България, с цел да може да отпадне блокадата и Северна Македония най-сетне да стартираме договаряния за участие в Европейски Съюз, които ние заслужаваме доста от дълго време. " Това сподели бъдещият македонски министър председател Димитър Ковачевски по време на среща с американския дипломат в Скопие Кейт Бърнс, представен от Българска национална телевизия. Срещата се състоя единствено няколко часа откакто Ковачески беше утвърден от неговата партия за нов мандатоносител.

" Ние изпълнихме всички условия за започването на договаряния. Ще работим за намиране на решение със прилежаща България с цел да може да продължим по нашия европейски път. След като бъда определен за министър председател ще насочва покана до Кирил Петков да посети страната ни ", сподели Ковачевски.

Най-важното за нас е да създадем, дружно с българското държавно управление, проект за премахване на блокадата колкото е допустимо по-скоро, несъмнено при взаимно задоволително решение. Ние би трябвало да останем ангажирани при тези договаряния и да имаме откровено отношение. Ако и от новото българско държавно управление има същият метод имам вяра, че е допустимо да намерим компромис за откритите въпроси ", добави той.

Американският дипломат честити избора на Димитър Ковачевски за водач на ръководещия Социалдемократически съюз /СДСМ/ и акцентира, че " Съединени американски щати ще останат най-големият стратегически сътрудник на Северна Македония, както при осъществяването на промените, по този начин и в евроиннтеграционните процеси ".

Ковачевски благодари за поддръжката и даде обещание да има " нулева приемливост към корупцията " в РСМ.

Като ръководител на СДСМ и като мандатоносител на новото държавно управление ще се повеждам от правилата за общественост, отговорност, резултатност и сходно нещо ще изисквам и от моите сътрудници. Ще имам нулева приемливост към корупцията на всяко равнище и по-специално по високите етажи на властта. За тази цел ще увелича потенциала на институциите, които се борят против корупцията, с цел да има резултатност, отговорност и посветеност ", сподели още Ковачевски.

Утре се чака президентът Стево Пендаровски да връчи мандат за сформиране на новия кабинет на Ковачевски. Според ръководителя на Народното събрание Талат Джафери изборът на новото държавно управление може да стане до 16-17 януари.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР